Home Moja HolandijaJednodnevni izleti iz Amsterdama U poseti kod najpoznatije holandske zečice (Nijntje/Miffy)

U poseti kod najpoznatije holandske zečice (Nijntje/Miffy)

by olivera

Pre nego što smo se doselili u Holandiju, naišla sam na crtež belog, preslatkog zečića. Nisam se previše raspitivala ko je i odakle je, ali sam po jednostavnosti crteža i stilu pretpostavila da je iz Japana. Podsetio me je na stil kojim je nacrtana maca Hello Kitty.

Međutim, čekalo me je prijatno iznenađenje kada smo se doselili i kada sam shvatila da je ova zečica Holanđanka, i to veoma popularna i voljena. Nailazili smo na njen lik, bukvalno svuda. Od keramičkih figurica, preko svakodnevnih predmeta, školskog pribora, čak postoji i posebna vrsta lale koja se zove po njoj-Nijntje (Miffy).

Nijntje
Sofija i Nijntje

Devojčica zečica je lik iz slikovnica koje je prerasla, tako da se sada pojavljuje i u crtaćima i svim oblicima popularne kulture.

Dik Bruna-ilustrator i idejni tvorac holandske zečice-Nijntje 

Dik Bruna je prvi put nacrtao zečicu Nijntje 1955. godine. Poslednja knjiga o njoj objavljena je 2011. godine. Ovaj ilustrator poznat je kao zečicin tata, međutim, od kako je napunio 80 godina, 2007. godine, više voli da ga zovu Nijntjin deka.

Autor je rođen 1927. godine u Utrehtu. Napisao je i ilustrovao više od 124 slikovnice. Dizajnirao je i mnoštvo postera i naslovnih strana za džepne knjižice iz serijala “Crni medvedići” (“Zwarte Beertjes”). Postao je poznat širom sveta po svom jedinstvenom i prepoznatiljivom stilu. Penzionisao se 2011. godine. Umro je 2017, u 89. godini života.  I to baš u periodu kada smo se mi doselili u Holandiju. Cela nacija ga je ožalila i svuda smo mogli da naiđemo na sličice Nijntje sa suzicama.

Dik Bruna
Dik Bruna

Iako je preferirao da bude pisac, najpoznatiji je po svojim slikama: crtežima, ilustracijama i dizajnu. Interesantno je da je pri stvaranju svojih knjiga prvo crtao priču, pa je onda pisao tekst. 

“Shvatajte decu ozbiljno. Budite iskreni s njima, kao što su oni iskreni sa vama.”

Dik Bruna

Moć jednostavnosti

Kako je Dik Bruna postao planetarno poznat? Njegov uspeh se krije u činjenici da je stvarao male knjige pune jednostavnih ilustracija u jarkim bojama. Ali je najvažnije što njegove slike već same po sebi pričaju priču. Širom sveta deca prepoznaju kuću u crtežu njegove kuće, jabuku kao jabuku, psa kao njegovog psa. Ovi crteži su postali vrsta jedinstvenog slikovnog jezika Dika Brune. Praveći male izmene ovim ikonicama, uspevao je da stvori potpuno nove slike. Tako kada Nijntje docrta jednu suzu, svi znaju da je veoma tužna. Malene promene u crtanju očiju i usta pokazuju razliku u osećanjima između sreće, tuge ili iznenađenja. Tajna se definitivno nalazi u tome da Dik Bruna čini mnogo radeći malo. U njegovom slučaju u potpunosti važi izreka manje je više.

“‘Posedujem veoma malo talenta i moram vredno da radim kako bih uspeo nešto da postignem sa njim.”

Dik bruna

Dik Bruna ima poseban odnos sa svojim gradom Utrehtom. Ne samo da je u njemu bio rođen, već je tu proveo i ceo svoj život. Napravio je najrazličitije postere i logoe za grad, a 1987. godine, dobio je medalju od grada Utrehta uz reči “da je svojom sjajnom maštom uzdizao grad”. U Utrehtu postoji trg posvećen zečici Nijntje. Na njemu se nalazi njena bronzana statua koju je napravio Dikov sin Mark. 

"Čuvajte dobro jedni druge"-poster Dika Brune u doba korone
“Čuvajte dobro jedni druge”-poster Dika Brune u doba korone

“Za mene, sreća se nalazi na putu do mog studija pre zore.”

Dik bruna

Istorijat zečice Nijntje

Nijntje je “rođena” 1955. Godine tokom porodičnog odmora u mestu Egmond aan Zee. Dik Bruna je svake večeri pred spavanje svom najstarijem sinu pričao priču o belom zeki koji šeta oko kuće i bašte u kojoj su bili smešteni. Taj zeka je postao inspiracija za Nijntje. Tamo je prvi put nacrtao Nijntje pošto je više voleo da crta suknje nego pantalone. Tako je zeka postao zečica. 

U ranim godinama Nijntje podseća na plišanog zeku sa glomaznim ušima. Od 1963. godine, kada počinju da izlaze prve knjižice o njoj u kvadratnom obliku, ona već liči na sebe, kakvu je danas poznajemo. Uporno gleda u čitaoca svojim malim, crnim očima. Ima dva uska, šiljata uva i bucmaste obraze. 

Do 2001. godine njeno lice i telo su se veoma malo menjali. Od tada, telo postaje malo izduženije i ona postaje pravi todler. 2003. Nijntje postaje i starija sestra, jer njena porodica dobija bebu.

Nijntje je najpoznatiji i najpopularniji književni lik iz sveta mašte Dika Brune. Najviše knjiga je posvetio njenim avanturama, čak 30. Ona rezonira sa decom širom sveta, pružajući im topao i mek osećaj sigurnosti. Mnoštvo dece se lako identifikuje sa njom i njenim avanturama. Jednostavna je i naivna, pozitivna i otvorena ka novim iskustvima.

Prema japanskom i kineskom horoskopu, Dik Bruna je rođen u godini zeca.

Internacionalno ime holandske zečice je- Miffy

Originalno holandsko ime “Nijntje” je deminutiv od holandske reči kojom se imenuje mali zec-”konijntje”. Ova semantika je veoma logična svakome ko govori holandski jezik.

Ali je komplikovana za sve one koji ne govore holandski, pošto se reč zec različito imenuje na različitim jezicima. A Nijntje (čita se Nejnće) je teško izgovoriti u mnogim stranim zemljama.  

Zato se Nijntje u inostranstvu zove jednostavno Mifi. Ranije je imala različita imena u različitim državama, tako “’le petit lapin” u Francuskoj i ‘kleintjie’ u Južnoj Africi.  Od 1996. Ona se zove Mifi, svuda van Holandije. 

Crtane filmove u kojima je ona glavni lik, možete gledati na Netfliksu, širom sveta.

Nijntje crtani film

Atelje Dika Brune u Utrehtu

U Utrehtu se može posetiti atelje Dika Brune koji se nalazi u zgradi Centralnog muzeja. Tamo se na najintimniji način može doživeti ovaj umetnik. Moguće je videti mesto na kome je crtao i pisao tekstove na svojoj pisaćoj mašini. Gde se sastajao sa izdavačima, obožavaocima, studentima i medijima. Mogu se pogledati i knjige i časopisi o umetnicima i dizajnerima koji su ga inspirisali. Bruna se okružio svojim ličnim stvarima: fotografijama, kartama, poklonima i beleškama. Svi ovi predmeti, koji se danas nalaze u Ateljeu, od olovke do komoda i polica bili su u Bruninom originalnom radnom prostoru.

Atelje Dika Brune u Utrehtu

Nijntje (Mifi) muzej u Utrehtu

Malena zečica ima svoj muzej u Utrehtu. Nameravali smo duže vreme da ga posetimo i želja nam se ostvarila ovog jesenjeg raspusta. Nijntje muzej se nalazi u utrehtskoj Muzejskoj četvrti. Prostire se na više od 1000 kvadratnih metara i u potpunosti je prilagođen porodicama sa malom decom. Poseta muzeju je interaktivno putovanje koje se nikada ne zaboravlja. Može se otkrivati svim čulima, bilo da dete puzi, hoda ili trči, miriše i opipava.

Smatra se jednim od najboljih muzeja za todlere i predškolce u Holandiji. Naravno, zanimljiv je i starijoj deci, ali mališani mogu u njemu uživati u potpunosti. Idealan uzrast za koji je preporučen je za decu od 2 do 6 godina.

Podeljen je u tematske celine. Mladi posetioci ih mogu otkrivati prostoriju po prostoriju. Slikovnice Dika Brune su bile inspiracija svakoj od ovih oblasti. Tako postoji soba posvećena doktorima, saobraćaju, zoo vrtu i mnogim drugim pojmovima.

Osećaj je kao da ste ušli u pravu slikovnicu i možete da je istražujete i po njoj šetate. Sofija je bila potpuno oduševljena, ali i nas dvoje odraslih. Sjajno je kako su uspeli da predstave ovaj književni svet. 

Potrebno je oko sat i po vremena da se detaljno doživi ovaj muzej. Naravno, ukoliko idete sa mlađom decom, možete se zadržati i duže, koliko god je njima interesantno.

Nijntje i saobraćaj

Deca u ovoj prostoriji uče saobraćajna pravila i znakove. Dete može voziti tricikl ili se voziti u autobusu i vozu koje pokreću roditelji. Uče da stanu na crveno, krenu na zeleno, stanu kada se spusti rampa ispred pruge i još mnogo pravila kroz igru i konkretno iskustvo. 

Zimi se deo ove prostorije pretvara u klizalište na kome se deca mogu klizati i uživati u zimskim čarolijama. 

Sa životinjama

Posebna prostorija je posvećena i domaćim i divljim životinjama. Deca mogu učiti papagaja da govori, mogu pronaći miša koji se sakrio u rupu koja se nalazi u kavezu sa divljim životinjama. Mogu opipati različita krzna i kože životinja, čuti zvukove koje oni prave. Postoji i mnoštvo edukativnih igrica u kojima uče šta životinje jedu, gde žive i slično. 

Za one koji prvi put u životu posećuju jedan muzej, postoji sekcija koja je posvećena otkrivanju muzeja. Tako deca uče o razliitim umetničkim delima Dika Brune, povezuju oblike i boje i sami prave svoju muzejsku postavku. 

Postoji i posebna prostorija u kojoj deca mogu crtati i bojiti i pustiti svojoj mašti na volju.

Projekcija “Nijntje živi ovde”

Tokom zimskih meseci, prolaznici i šetači u Utrehtu, mogu naići na nešto posebno, kada prolaze pored ovog muzeja. Od 25. oktobra 2020, prokcija “Nijntje živi ovde” može se videti svake večeri na spoljašnjem zidu muzeja.

Projekcija je napravljena posebno za ovaj lokalitet. Performans koristi elemente i karakteristike fasade ove zgrade. Tako snežne pahulje padaju po prozorskom oknu, Nijntje otvara ulazna vrata, ptičica se šćućurila ispod krova, a zmaj mede Borisa se zaglavio na prozoru. 

Performans se može videti svake večeri od 17 časova i 15 minuta do 23 časa i to do 25. januara sledeće godine. Traje 13 minuta i ponavlja se u ovom vremenskom intervalu.

Projekcija “Nijntje živi ovde”

Kao i svaki muzej u Holandiji, i ovaj ima predivnu muzejsku prodavnicu. Od plišanih igračaka i knjižica, preko kockica, slagalica, setova za slikanje, šoljica za kafu, do odeće. Prodavnica je veoma prostarana i velika. Nalazi se preko puta muzeja u zgradi Centralnog muzeja. Tu se nalazi i muzejski kafe. Poseduje prelepu veliku baštu u kojoj se posetioci mogu poslužiti kafom, kolačima i ručkom. Za najmlađe postoji poseban meni. Mogu naručiti organske sokove i palačinke u obliku Nijntje.

Muzej radi od utorka do nedelje od 10-17 časova i obavezna je kupovina karata preko sajta. Ulaznica za decu od 2-6 godina iznosi 10 evra, a za odrasle je 6,5 evra. Vlasnici Muzejskih karata imaju besplatan ulaz. Moguće je kupiti i porodičnu ulaznicu za dvoje odraslih i dvoje dece po ceni od 25 evra.

Zečica Nijntje je ove godine proslavila svoj 65. rođendan.

“Svakom detetu dajem prostor da ga ispuni svojom maštom”.

dik bruna

You may also like

2 comments

Ivana Karolic January 1, 2021 - 23:08

Mnogo sam uživala u ovom tekstu i jedva čekam da muzeji opet prorade i da ga obiđemo.

Reply
olivera January 3, 2021 - 00:45

Mnogo mi je drago zbog toga 🙂 Nadam se već od 19. januara. Javite utiske, obavezno.

Reply

Leave a Comment