Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Teona Strugar Mitevska, poznata makedonska rediteljka, predstavlja svoj film “Najsrećniji čovek na svetu” u Amsterdamu

Teona Strugar Mitevska, poznata makedonska rediteljka, predstavlja svoj film “Najsrećniji čovek na svetu” u Amsterdamu

by olivera

U okviru ovogodišnjeg programa na turneji filmskog festivala Eastern Neighbours, u kultni amsterdamski De Balie, stiže specijalna projekcija “Najsrećnijeg čoveka na svetu” Teone Strugar Mitevske.

De Balie, Amsterdam | Petak, 3. novembar 2023. | 19:00

Nakon projekcije sa publikom će razgovarati i sama rediteljka filma, Teona Strugar Mitevska. Obavezno nabavite svoje karte i pridružite se inspirativnom razgovoru u kome će rediteljka deliti svoje uvide, inspiraciju i detalje kreativnog procesa koji je oživeo ovaj izuzetan film.

U saradnji sa ENFF-om, poklanjam vam dva puta po jednu ulaznicu za ovaj film. Potrebno je samo da se javite na mejl olivera@pohodnavetrenjace.com Najbrži od vas dobijaju ulaznice.

Film je premijerno prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat je Severne Makedonije za  Oskara, nakon brojnih međunarodnih nagrada i festivala, imaćete priliku da ga pogledate u Amsterdamu.

“Najsrećniji čovek na svetu”, makedonske redateljke, Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenario, donosi priču o grupi ljudi koja odlazi na speed dating event tražeći ljubav ili samo bežeći od samoće. Glavna junakinja Asja ni ne sanja da će njena potraga za ljubavlju zapravo otvoriti neke rane iz prošlosti sa kojima sada mora raskrstiti. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oproštaj. Sve se dešava tokom jednog dana u Sarajevu u sadašnjosti. Jedan deo filma “Najsrećniji čovek na svetu” je istinita priča. Priča o ženi koja sreće svog neprijatelja.

“Najsrećniji čovek na svetu” trejler

Prema rečima rediteljke, film “Najsrećniji čovek na svetu” počinje kao humoristički izlet koji izrasta u planinu iskustava. Otvara pitanja što nas definiše: etnička pripadnost, veroispovest, pol? Šta nas razdvaja, ili spaja? Priča o životnim neizvesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu. 

Scenaristkinja Elma Tataragić i rediteljka Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju dugogodišnju saradnju, nakon filmova “Kada dan nije imao ime” i “Bog postoji, zove se Petrunija”. 

U filmu glume Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Ana Kostovska, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović, Nikolina Kujača i Ksenija Marinković. Film je nastao kao koprodukcija između Severne Makedonije, Belgije, Danske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na svetskoj premijeri prestižnog filmskog festivala u Veneciji, publika je film doživela emotivno i ekipu filma nagradila je višeminutnim ovacijama, a nakon toga i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. “Najsrećniji čovek na svetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Kao što je uobičajeno na ovom  festivalu, događaj će završiti prepoznatljivi „borrel“ – mali skup i koktel koji neguje veze i slavi moć bioskopa.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da istražite moć pripovedanja i proslavu bioskopa u svom najboljem izdanju. Pripremite se za inspirativno i dirljivo veče uz ENFF-ov On Tour program. Vidimo se u Amsterdamu.

You may also like

Leave a Comment