Home Moja HolandijaInspirativne iseljeničke priče Kako sam napravila svoju prvu tašnu

Kako sam napravila svoju prvu tašnu

by olivera

U Holandiji, tačnije u Nijmegenu, živi jedna posebna žena našeg porekla-Irena Petrović Stanković. I naša i holandska istovremeno, spaja u sebi najbolje od oba sveta. Ona živi svoj poziv i stvara mnogo više od predmeta od kože. Osnažujući žene da osete u sebi impuls za kreiranjem i prepustivši se njenom sigurnom vodstvu kroz inspirativne radionice, žene će stvoriti svoju (prvu) tašnu.

Irena ispred svog ateljea

Ko je Irena?

Ips Leerlab je holandska marka koja proizvodi tašne i različite aksesoare od kože (nesesere, novčanike, priveske, čestitke, obeleživače za knjige i sve što možete da zamislite). Kreativni um iza ovog brenda je Irena Petrović Stanković.

Svi proizvodi su dizajnirani interno u njenoj “laboratoriji” za učenje u Nijmegenu. Ips Leerlab je ime koje je simbol ručnog rada, kvaliteta i savršene završne obrade. Irena oseća veliku strast prema umetnosti pravljenja torbi, ali nije oduvek bila proizvođač tašni. Kako je sve počelo? Poput inspirativnih priča o uspehu i samostvorenosti uspešnih pojedinaca:

„Nekada sam želela da se bavim izradom cipela, ali posle srednje škole sam izabrala nešto drugo. 
Smrt moje majke me je naterala na razmišljanje. Da li sam radila ono što me je činilo srećnom? Tada sam odlučila da ostvarim svoj san da počnem da radim sa kožom. 
Upisala sam obuku za dizajn i šivenje tašni. 
Svoju prvu torbu sam napravila od kože sa maminog starog kauča. Odmah mi se dopao taj posao. 
Volim društvene kontakte sa kupcima i volim da delim svoje znanje, uživam u kreacijama koje su drugi napravili u mom studiju. Veoma sam srećna što sam naposletku sledila svoje srce!“

irena Petrović stanković

Oduvek ste želeli da napravite sopstvenu tašnu, ali ste sumnjali da je to moguće

Ako je tako, onda je Ips Leerlab pravo mesto za vas!

Magija se dešava u tradicionalnoj radionici, koja će vas očarati svojim izgledom i opiti svojim mirisom. Najbolje od svega je što nije neophodno prethodno iskustvo i svako može da otelotvori tašnu po svom izboru! Ja sam vam pravi dokaz!

Nikada ranije nisam koristila šivaću mašinu. Generalno, ne smatram sebe iole talentovanom za krojenje, čak ni za bilo koji sličan posao koji zahteva preciznost, povlačenje paralelnih linija i osnove orijentacije u prostoru. Za ovakvu radionicu se nikada ne bih sama odlučila, da me divna Irena nije motivisla i imala sve strpljenje ovog sveta za moj izazovni raspored. Ja da napravim tašnu, ma nema šanse!

Tok radionice izrade tašni!

No, krenimo iz početka. Po dolasku u autentični umetnički ambijent, bićete dočekani sa šoljicom kafe ili čaja i nečim ukusnim, da se zasladite. Radionica počinje prezentacijom i odabirom modela torbe po vašem izboru. Postoje različiti modeli torbi u različitim cenovnim kategorijama: Shopper, večernja tašna, torba za rame. U potpunosti je na vama šta ćete odlučiti. Velike torbe imaju magnetno zatvaranje sa džepom sa patent zatvaračem u torbi. Takođe, moguće je, uz doplatu, umesto magnetnog zatvarača staviti rajsferšlus.

Zatim, zajedno sa Irenom birate kožu za šivenje. Da li volite klasičan ili poseban izgled? Sve je moguće, jer ima velike zalihe kože. Da li će tašna biti jednobojna ili od više različitih materijala, na vama je da odlučite. Da li birate svedenije ili ekstravagantnije kombinacije, hoćete li nagli kontrast boja i materijala ili idete na sigurno? Šta god da rešite, irena će vas podržati i nežno usmeriti ka najboljem rešenju.

Nakon ovog prvog velikog izbora ćete iseći model vaše tašne od kože. Neopisiv je osećaj raditi sa velikom mašinom i imati pred sobom delove svoje buduće tašne, za kratko vreme. Nakon toga ćete iseći kožne  pojaseve, a zatim zalepiti kaiševe. Ako bude vremena do ručka, vežbaćete i sa šivaćom mašinom.

Možete doneti svoj ručak, dostupan je frižider u koji možete staviti svoje jelo. Ako želite, može vam se organizovati i ručak, samo obavestite Irenu na vreme.

Posle pauze od oko 20 minuta, mašine su spremne i možete da se bacite na posao. Vodiće vas korak po korak, do finalnog, itekako dostižnog cilja-da odete kući sa lepom jedinstvenom torbom.

Radionice su sjajan izbor i moja velika preporuka za kompanijski izlet, grupu prijatelja, devojačko veče ili porodičnu zabavu. U mojoj grupi je bilo dva para majki i čerki. Čerke su majkama poklonile radinocu kao poklon za rođendan. A bilo je i žena koje su se vratile, da ovog puta naprave novi model! Bolja preporuka nije potrebna.

Na kraju radionice idete kući sa torbom kojom ćete se ponositi.

Da li i dalje mislite: „Nemam nikakvog iskustva, nisam spretna, ni vešta, nikada to neću moći.” Irena veruje u vas i obećava vam uspeh!!! Njen entuzijazam je zarazan i polako i sami od ovog nemoguće je počinjete da u svojim rukama osećate konkretni materijal i dokaz da je možda, ipak moguće. Zbog njenog iskustva, dobrog objašnjenja i profesionalne opreme, kući ćete otići sa prelepom torbom. Torba će biti predivna i ljudi oko vas će teško poverovati da ste je zaista sami napravili!! 

Verujte mi, bićete zvezda svakog društva kada usputno kažete: “Sama sam napravila ovu tašnu, od nule!”

Praktične informacije:

Za otprilike 4 do 5 sati, možete napraviti jedinstvenu kožnu tašnu koja vam u potpunosti odgovara!

Grupu mogu činiti najmanje 2 osobe, a najviše 8 osoba. Radionica će se održati ukoliko bude prijavljeno 4-5 osoba.

Dakle, možete se prijaviti sami, sa prijateljicom ili se pridružiti već oformljenoj grupi.

Ako se prijavite sa svojom grupom od 7 ljudi, niko neće biti pridodat vašoj grupi. 

Irena govori holandski, engleski i srpski jezik i može vam davati instrukcije na bilo kom od njih. U mom slučaju 6 žena je govorilo holandski, ja sam ga delimično razumela, tako da mi je davala uputsva na engleskom (kada sam bila u grupi i na srpskom-individualno).

Radionica se održava petkom i subotom, ali je moguća i nedelja uz pravovremene konsultacije.

Cena varira između 80 i 140 evra po osobi, zavisi od modela koji izaberete i to možete odrediti na sam dan održavanja. Cena uključuje sav materijal i uputstva. I, naravno, tašnu koju nosite sa sobom.

Sve detalje možete videti na Ireninom sajtu i Instagram profilu.

Ostala ponuda

Pored ove  „Radionice izrade torbi“ postoji još jedna slična, samo kraćeg trajanja i sa više učesnika. Ona traje 2,5 – 3 sata i namenjena je grupama od minimalno 8, a najviše 12 osoba. Pravi se mala torba sa kaišem ili toaletna torbica. Ako želite personalizovanu radionicu, možete poslati e-mail sa svim vašim željama i možete razgovarati o svim mogućnostima.

U laboratoriji za učenje Ips možete raditi i samostalno ili pod nadzorom. Da li želite da sami dizajnirate torbu i naučite kako da nacrtate šablon i odatle napravite sopstvenu torbu? Ili, na primer, imate staru kožnu jaknu od voljene osobe i želite da napravite torbu, u miru, sa postojećim uzorkom od Ips-a? Možete poneti i svoju kožu, ali možete kupiti i kožu i galanteriju od Irene. Korišćenje opreme i svih ručnih alata, traka i konca je uključeno u cenu. Troškovi su: 12,50 € po satu bez nadzora; 17,50 € po satu uz nadzor. Možete birati kada dolazite i koliko dugo želite da radite na svojoj torbi/kreaciji.

Počastite sebe izletom do Nijmegena, koji je presladak grad, koji me je oduševio na prvi pogled. Kažu da je najstariji u Holandiji. Poklonite sebi mnogo više od jedne kožne tašne. Upijte osećaj da je moguće uraditi nešto novo, izaći iz svoje zone komfora, zakoračiti u nešto nepoznato. Usuditi se nešto pokušati, i uspeti iz prvog puta. Osetite kako je to baviti se nekim zanatom, koji je istovremeno i sama umetnost. Iskreirajte nešto što pre nekoliko sati nije postojalo. Opipajte ga svojim rukama, pomirišite, dobro zagledajte i osvestite koliko ste sposobni i moćni. Za šta su vaše ruke i vaši prsti sposobni.

Pravo je zadovoljstvo imati Irenu za učiteljicu i mentorku. Suptilna je i nenametljiva, a besprekorna i profesionalna. Zrači prirodnim i snažnim autoritetom. Podeliće sa vama mnoge inspirativne priče, od svoje, preko iskustava i avantura svojih klijentkinja, do doživljaja sa putovanja i celog spektra osećanja. Poput pravog iskusnog terapeuta, koji deli svoje iskustvo kako bi nadahnuo druge. Ponosna sam što je poznajem i što smo se prepoznale u svom istom, a opet beskrajno različitom iseljeničkom putu.

You may also like

Leave a Comment