Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?"Bioskopi Sutra počinje 15. izdanje Eastern Neighbours filmskog festivala u Hagu

Sutra počinje 15. izdanje Eastern Neighbours filmskog festivala u Hagu

by olivera

Sutra počinje jubilarno, 15. izdanje, Filmskog festivala Eastern Neighbours. Već godinama njegovim posredstvom u Holandiju stižu najbolja filmska ostvarenja Istočne i Jugoistočne Evrope i dobro su znano ime u našoj dijaspori i šire. Od 22. do 26. novembra, u bioskopu Filmhuis u Hagu prikazuje se 50 filmova iz 22 zemlje! Čak 36 holandskih premijera!

Ovim svečanim povodom u okviru našeg podkasta Odomaćeni, razgovarali smo sa direktorkom i osnivačicom festivala Radom Šešić. Epizodu možete poslušati ovde:

Intervju sa Radom Šešić

Ovogodišnje izdanje festivala otvoriće ukrajinski film Ivanova zemlja (Ivan’s Land), čiju režiju potpisuje Andri Lisetsij. Na ceremoniji otvaranja goste će pozdraviti gospođa Rada, a muzički program će upriličiti gosti iz Ukrajine Nazar i Irina Gnativ.

Ove godine zemlja u fokusu je Slovačka.

 Svi filmovi se, kao i do sada, prikazuju sa engleskim prevodom.

Trejler ovogodišnjeg izdanja ENFF

Filmovi sa naših prostora

U filmovima srpske produkcije dominira glumica Jasna Duričić, prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju evropsku glumicu. Ona igra glavne uloge u filmovima Heroji radničke klase (Working Class Heroes) Miloša Pušića i Lost Country Vladimira Perišića.

U filmu Heroji radničke klase tumači lik Lidije koja radi za kontraverznog građevinskog investitora. Zadatak joi je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Film je na repertoaru u četvrtak, 23. novembra u 18 časova, a nakon projekcije biće upriličen i razgovor sa rediteljem Milošem Pušićem.

U saradnji sa ENFF-om jednom čitaocu ili čitateljki mog bloga poklanjamo 2 karte za ovaj film. Potrebno je smo da se prvi javite na mejl olivera@pohodnavetrenjace.com

Film Lost Country reditelja Vladimira Perišića prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana (Jovan Ginić) koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka (Jasna Duričić) saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Film je inspirisan ličnom pričom reditelja, a mladi glumac Jovan Ginić dobio je nagrade na festivalima u Kanu i Sarajevu.

Iz bogatog repertoara festivala izdvaja se i film Kristina Nikole Spasića, koji preispituje položaj tranrodnih osoba u Srbiji. Kristina živi sa mačkom, skuplja antikvitete i posvećena je duhovnosti. Daleko od svojih najbližih, zarađuje za život u Beogradu, žudeći da pronađe ono što joj je oduvek nedostajalo: nekoga ko će da je poštuje, da brine o njoj i da je voli onakvu kakva jeste. Glavna uloga poverena Kristini Milosavljević, koja u filmu igra samu sebe. Ovaj film će biti prikazivan u subotu i nedelju, a nakon projekcija uslediće razgovor sa autorima. U Hagu će biti prisutni reditelj Nikola Spasić i producentkinja Milanka Gvoić.

Moji favoriti su i makedonski filmovi Kajmak i Najsrećniji čovek na svetu (pročitajte više o mojim utiscima klikom na ime filma), čiju sam rediteljku Teonu Mitevsku intervjuisala u prethodnoj epizodi našeg podkasta Odomaćeni. Razgovor s Teonom vas čeka u prvih 10 minuta epizode. Poslušajte je ovde:

Razgovor s Teonom Strugar Mitevskom povodom filma Najsrećniji čovek na svetu

Raznolik filmski program

Pored navedenih, ovogodišnji repertoar obiluje i sjajnim filmovima iz ostalih zemalja regiona, kakav je slovenački film Probudi me (Wake me).

Filmovi iz kategorije New talents competition boriće se za nagradu publike, a najbolji dobija novčanu nagradu od 1000 evra.

Novina u odnosu na prethodne godine jeste Maraton kratkog filma, koji će se održati tokom vikenda. Intimna atmosfera sale Boutique Cinema nudi drugačije iskustvo od standardnog bioskopa zahvaljujući udobnim somotskim foteljama, dok jastuci, tepisi i tolovi upotpunjuju osećaj gledanja filma u dnevnoj sobi. U takvom ambijentu biće prikazan i film Istina (Truth) Tamare Denić, kao i Mamut, reditelja i scenariste Dordija Petrovića, koji će biti lično prisutan u Hagu.

Tu su i brojne prateće aktivnosti – master klasovi, muzički performansi, edukativni i ostali programi.

Pored izuzetnih ostvarenja sedme umetnosti, festival je dobro poznat po razgovorima sa autorima i neizostavnim koktelima, koji su uvek dobra prilika za umrežavanje i druženje.

Odaberite filmove za sebe i uživajte u ovogodišnjij selekciji. Vidimo se u Hagu.

You may also like

Leave a Comment