Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Premijera filma “Kajmak” ove subote u Amsterdamu

Premijera filma “Kajmak” ove subote u Amsterdamu

by olivera

U Amsterdam se ovog oktobra vraća Eastern Neighbours Film Festival. U svom programu na turneji Holandijom donosi film “Kajmak” makedonskog reditelja Milča Mančevskog. Poznati filmski festival će se kao i do sada održati u Hagu od 22-26.11, i to po jubilarni 15. put!

Bioskop: Rialto De Pijp, Amsterdam | Subota, 21. oktobar | 14:45

U subotu, 21. oktobra, predstaviće holandsku premijeru dugometražnog filma “Kajmak” proslavljenog makedonskog reditelja Milča Mančevskog. Film istražuje živote dva para u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, koji se bave ljubavlju, porodicom i vezama. “Kajmak” nudi jedinstvenu mešavinu humora i pripovedanja priča koje podstiču promišljanje.

Dobitnik Zlatnog lava i nominovani za Oskara Milčo Mančevski bioskopskoj publici se vraća s još jednim filmom kojim provocira i šokira. Milčo Mančevski je za “Danas” o „Kajmaku“ rekao da je u pitanju jedna bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, i naglasio:

„Znajući da je svaki film politički film, htео sam da ispričam ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat, prepun mogućnosti, ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemernu bajku o momku koji je upoznao devojku, momku koji je izgubio devojku, momku koji je dobio devojku, a zatim su živeli srećno do kraja života (u misionarskom položaju). Ko odlučuje šta je ispravno, a što pogrešno? Što je normalno? Je li to društvo, porodica, pojedinac? „Progresivni“ Zapad ili „primitivni“ Istok?”

Milčo Mančevski

„Kajmak“ priča priču dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Film je smešten u moderno Skoplje, i to na mesto gde se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i na taj način približila dva različita sveta. U novoj zgradi živi bogati bračni par bez dece koji smišlja svoj način da proširi porodicu. U staroj, malenoj kući, živi drugi bračni par, naizgled bez ljubavi. I jedne i druge put vodi do treće osobe.

Izvanrednu glumačku podelu čine Sara Klimoska (dobitnica nagrade Evropska zvezda u usponu u Berlinu 2021), Kamka Točinovski, Aleksandar Mikić, Simona Spirovska, Ana Stojanovska, Filip Trajković.

U intervjuu za “Danas” upitan zašto je sklon trodelnoj strukturi u svojim filmovima, kao u svom prethodnom ostvarenju „Vrba“, koji sadrži tri gorke priče Milčo Mančevski je odgovorio:

„Vrba“ je prvo poglavlje, „Kajmak“ drugo, a „Bista“, film koji tek sada spremam, je treće poglavlje“

– Ovo je druga vrsta trija – nije sveto, već je romantično, erotsko trojstvo. „Kajmak“ je crna komedija, bezobrazna priča o bogatima i siromašnima, o gradovima gde se živi jedno preko drugog, o svima nama koji iz petnih žila pokušavamo da oberemo kajmak života, da doživimo najlepše, da nađemo malo parče sreće. „Kajmak“, ja, kao i „Vrba“ film zbog kojeg na licu nosiš osmeh dok se vraćaš kući iz bioskopa. Ali, priče su kompletno različite.

Film "Kajmak"

Milčo Mančevski režirao je sedam igranih filmova (Pre kiše, Prašina, Senke, Majke, Bikini Moon, Vrba i Kajmak), 50 kratkih filmova i epizodu serije Žica. Osvojio je preko 50 međunarodnih nagrada (Zlatni lav u Veneciji, nominacija za Oscara, Independent Spirit, FIPRESCI, Srebrna palma u Valenciji, Raindance…) New York Times uvrstio je „Pre kiše“ na listu 1000 najboljih filmova ikada snimljenih. Časopis Rolling Stone uvrstio je njegov spot za Arrested Development’s Tennessee na listu 100 najboljih muzičkih videa svih vremena. Njegovi filmovi su deo nastavnog plana i programa na brojnim univerzitetima. Uz svoj rediteljski rad, objavljivao je i prozu, eseje, kao i tri knjige fotografija.

Svetska premijera filma održana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Na premijeri u Makedoniji film je dočekan ovacijama i imao je rekordno prikazivanje u 30 gradova. Film će tokom 2023. godine biti prikazan u 40 zemalja. Jedna od njih je i Holandija.

Film "Kajmak"

Nakon amsterdamske projekcije ENFF će biti domaćin specijalnog skupa na kojem će Ambasada Severne Makedonije počastiti publiku autentičnim makedonskim pićima i ukusnim kajmakom koji je prikazan u filmu. Savršen način da uživate u specijalitetima koje ste upravo videli na velikom ekranu.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da se prepustite ukusima Severne Makedonije. Nabavite svoje karte za originalno bioskopsko iskustvo.

U saradnji sa ENFF-om, poklanjamo dva puta po jednu ulaznicu za ovu filmsku projekciju. Karte dobijaju najbrži čitaoci koji se jave na mejl olivera@pohodnavetrenjace.com

You may also like

Leave a Comment