Home S decom na vetrenjače Odgovori na 15 najčešćih pitanja o trudnoći i porođaju u vreme korone

Odgovori na 15 najčešćih pitanja o trudnoći i porođaju u vreme korone

by olivera

Trudnoća i porođaj tokom 2020. i 2021. godine, u doba korone, bili su izazovniji i emotivniji nego ikada pre. Meni, lično, najveći problem bila je zabrana ulaska u Holandiju ljudima koji žive van Evropske unije i onima koji nemaju holandsko prebivalište. Što je značilo da niko od naše porodice i prijatelja iz Srbije ne može da dođe i da nas poseti tokom cele moje trudnoće, porođaja i nakon rođenja bebe. Ova zabrana je i dalje na snazi (mart 2021.).

Pošto sam iskusila na svojoj koži ovu tematiku, pišem vam o odgovorima na 15 najčešćih pitanja o trudnoći i porođaju u vreme korone, u Holandiji. Sve informacije su prikupljene iz medicinskih izvora, sajtova praksi za babice, porodilišta, patronažnih organizacija i sl.

1. Koje  su pouzdane internet stranice sa validnim informacijama o korona virusu za ljude koji žive u Holandiji?

2. Šta da radim ukoliko sumnjam da sam zaražena koronavirusom?

Ako imate simptome korona virusa, možete da zatražite test putem interneta na sajtu (sa vašim DigiD-om) ili telefonom na broj 0800 – 1202.

3. Da li je infekcija COVID-19 opasnija za trudnice nego za ostale zaražene?

Na osnovu ograničenih podataka, nema naznaka da su trudnice sklonije infekciji COVID-19. Još uvek je neizvesno da li se razvoj bolesti razlikuje kod trudnica i kod žena koje nisu trudne. Iz iskustava sa drugim virusnim infekcijama, zna se da je veća verovatnoća da će žene imati problema sa plućima u trudnoći.

4. Da li se nerođena beba može zaraziti tokom trudnoće ili porođaja?

Do sada nije potvrđem slučaj direktnog prenosa (vertikalnog) virusa COVID-19 sa majke na dete tokom trudnoće ili porođaja. Do sada virus nije otkriven u plodovoj vodi, krvi pupčane vrpce, grlu novorođenčeta ili majčinom mleku. 

Međutim, infekcija s majke na dete moguća je uobičajenim putem prenošenja s čoveka na čoveka (horizontalni prenos).

5. Mogu li pobaciti zato što sam zaražena virusom COVID-19?

Na osnovu ograničenih dostupnih podataka, nema dokaza da je kod žena zaraženih COVID-19 veća verovatnoća da će pobaciti ili izgubiti trudnoću. Prevremeno rođenih beba može biti nešto više, ali još uvek nije jasno da li je reč o spontanom prevremenom rođenju ili je trudnoća prerano prekinuta iz medicinskih razloga.

6. Trenutno sam zaražena virusom COVID-19 i nalazim se u kućnoj izolaciji, hoće li se nastaviti sa redovnim pregledima sa babicom ili ginekologom?

Pozovite svoju medicinsku praksu ako se utvrdi da imate COVID-19 i oni će sa vama napraviti poseban plan na koji način i gde će se vršiti svi pregledi.

 7. Trenutno sam zaražena virisum COVID-19, mogu li se poroditi kod kuće?

Ako imate blage simptome, babice vam mogu voditi porođaj i možete odlučiti gde želite da se porodite, kod kuće ili u bolnici.

Ako imate ozbiljne simptome (poput visoke temperature ili otežanog disanja), ginekolog će nadgledati vaš porođaj u bolnici uz dodatni nadzor (CTG) fetusa.

Ako se infekcija dogodila pre više od 14 dana, ovo se ne odnosi na vas.

8. Ima li još slobodnih termina za vođenje trudnoće?

Da, apsolutno, kapacitet se ne razlikuje od uobičajenog. Mada je u ovoj godini korone, generalno više trudnica nego prethodnih godina.

9. Mogu li moj partner i dete prisustvovati redovnim pregledima tokom trudnoće?

Odogovor zavisi od prakse do prakse. Uglavnom je u većini babičkih praksi bilo zabranjeno prisustvo dece na bilo kom od pregleda. Tako naša ćerka nije prisustvovala nijednom pregledu i morala se zadovoljiti fotografijama bebe sa ultrazvuka. 

Prisustvo partnera bilo je dozvoljeno samo na ključnim ultrazvukovima. Kao što je onaj povodom NIPT testa, ekspertski u dvadesetoj nedelji trudnoće i prilikom pregleda koji je u potpunosti posvećen porođajnom planu, neposredno pred sam porođaj. Bilo je dozvoljeno fotografisanje, razgovor telefonom i “virtuelno” prisustvo partnera tokom ostalih pregleda.

10. Da li postoji povećan rizik od zaraze korona virusom ukoliko se porodim u bolnici?

U principu ne, zdravstveni radnici su zdravi. Ako imaju ikakve simptome i groznicu, ne smeju da rade. Pacijente za koje se sumnja da imaju koronu drže odvojeno od zdravih žena.

11. Šta je drugačije u doba korone tokom samog porođaja?

Sve je isto, samo postoji korona protokol. Broj ljudi koji posećuju porodilju i bebu u bolnici je smanjen. U našem slučaju, poseta je bila dozvoljena u popodnevnim časovima u vremenskom periodu od 3 sata i mogla je dnevno doći u posetu jedna odrasla osoba i dva deteta mlađa od 13 godina. 

Osim partnera niko ne sme da ostaje u apartmanu sa majkom i bebom. Ranije je bilo dozvoljeno da ostane bilo koji član porodice.

Samom porođaju može da prisustvuje samo jedna osoba, najčešće je to partner. Dok je ranije bilo dozvoljeno prisustvo dve osobe prilikom bolničog porođaja (partner i dula/majka/sestra/prijateljica) i neograničen broj osoba prilikom porođaja kod kuće.

12. Mogu li i dalje dobiti epiduralnu anesteziju ili su svi anesteziolozi zauzeti zbog korone?

Možete dobiti epiduralnu anesteziju. Ako postoje nepredviđene okolnosti, ponekad može proći neko vreme dok ne dođe anesteziolog. Tada će se sa vama razgovarati o alternativnom načinima za ublažavanje bolova.

13. Mogu li dojiti ako sam inficirana virusom COVID-19?

Ne postoje kontraindikacije za dojenje. COVID-19 nije otkriven u majčinom mleku. Preporučuje se dojenje sa maskom za usta i nos i pridržavanje higijenskih mera (operite ruke pre dodirivanja bebe ili dojki, koristite sopstvenu pumpu za dojke ili bočicu i temeljno očistite pumpicu nakon upotrebe). Budući da je moguće zaraziti bebu kada se nlazi u vašoj blizini, preporučuje se nošenje maske za usta tokom hranjenja ili vredi razmisliti o (izmlazanom mleku) hrani koju daje zdrava osoba.

14. Da li se trudnici preporučuje vakcinacija protiv virusa Corona?

Standardni zdravstveni savet medicinskih autoriteta je da se ne vakcinišete kada ste trudni. Savetuje se da to uradite nakon porođaja. Još uvek se ne zna dovoljno o ​​bezbednosti vakcine COVID-19 kod trudnica i nerođenih beba. To je zato što nijedna trudnica nije učestvovala u studijama i istraživanjima o efikasnosti i sigurnosti vakcine.

Postoje dva izuzetka:

  • Trudnice sa ozbiljnim bolestima. Može im se savetovati da se vakcinišu, jer prednosti vakcine mogu nadmašiti potencijalne nedostatke. Žene sa ovim ozbiljnim bolestima neće biti pod negom u standardnim praksama babica, već će ih voditi ginekolog zbog njihovih osnovnih bolesti ( žene sa hroničnim bolestima disajnih puteva ili plućnim bolestima koje leči pulmolog; hronični srčani bolesnici, žene s bolestima bubrega koje moraju na dijalizu ili čekaju transplantaciju bubrega itd.).
  • Trudnice sa zanimanjima na kojima se može javiti velika i neizbežna izloženost Covid-19 i koje ispunjavaju uslove za vakcinaciju prema holandskoj šemi prioritizacije.

15. Smem li se vakcinisati protiv korona virusa ukoliko dojim svoju bebu?

Budući da je velika verovatnoća da vakcina, kao i druge nežive vakcine, neće završiti u majčinom mleku, Holandski zdravstveni savet ne vidi razlog za nevakcinisanje dojilja.

Kada sam se raspitivala za ovu temu u dečjem savetovalištu, rekli su mi da ih pozovem kada budem došla na red za vakcinu i kada budem znala koja vakcina mi je dodeljena i da onda mogu da se detaljnije raspitam, jer će do tada sakupiti više informacija na osnovu iskustava. Moguće je da će mi predložiti određenu vakcinu od ovih koje su u ponudi, ukoliko neka od njih bude smatrana bezbednijom za dojilje.

You may also like

Leave a Comment