Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Muzej mačaka (Kattenkabinet)

Muzej mačaka (Kattenkabinet)

by olivera

Ponekad se čini da u Holandiji ima više mačaka nego ljudi, s obzirom na to da se u svakoj holandskoj ulici mačka proteže i obavlja vrlo važan mačeći posao, a gotovo svaki prozor krasi zavaljena maca koja upija sunce drijemajući.

Mačke su veoma popularni kućni ljubimci u Holandiji. 2018. godine popisano je preko 2.6 miliona vlasničkih mačaka. U poređenju sa 17 miliona ljudskih stanovnika ove države, to znači da jedna mačka šeta na svake 6,5 osobe. 

Jedan od razloga ovolike popularnosti jeste činjenica da je država gusto naseljena, te je maca savršeni ljubimac za stanovnike gradova, koji uglavnom žive u stanovima koji nemaju dvorište. 

Holanđani su praktični i mačke, kao samostalne i lake za negu, nameću se kao logičan izbor.

Drugi veoma važan i takođe praktičan razlog jesu miševi. Pošto je cela Holandija u blizini vode, a mnoštvo zgrada je sazidano veoma davno, one postaju savršeno stanište za mišju populaciju. Najbolji način da se Holanđani izbore sa glodarima jeste da nabave ovog krznenog ljubimca.

Interesantno je da vlasnici maca ne plaćaju porez na držanje ovih korisnih životinja, dok vlasnici pasa često moraju da izdvoje u proseku sedamdesetak evra godišnje na porez za pse (zavisno od grada, dela grada, broja pasa koji imate i sl.)

Zato ne čudi što u samom Amsterdamu ima nekoliko mačećih atrakcija. Od mačećeg broda (azila za napuštene mace), preko mačećih kafea i pabova do predivnih prodavnica posvećenih u potpunosti ovim ljubimcima.

Biće prilike da pišem o svakom od ovih posebnih mesta, a danas vam prenosim naše utiske iz Muzeja mačaka!

Muzej mačaka

Pošto je i dalje u toku godina pandemije, jedna od naših svesnih odluka, bila je da što više podržimo male, privatne biznise. U Amsterdamu postoji mnogo privatnih muzeja, koji opstaju finansirajući se iskuljučivo od turista, tako da su se oni vrlo brzo našli na udaru. Neki od njih su se zatvorili zauvek (Muzej tašni) i to u prvim mesecima epidemije. Nažalost, pre nego što smo uspeli da ih posetimo.

Tako da smo rešili da uradimo sve što je u našoj moći i u ovom periodu što više posećujući ove male dragulje i podržavajući ih kupujući i suvenire. Na listi nam je od zimus, kada su ga posetile Sofijina baka i tetka Muzej mačaka.

Kattenkabinet (Kabinet za mačke) nalazi se u divnoj kući na kanalu u Amsterdamu. Ovaj muzej je u potpunosti posvećen ulozi mačaka u umetnosti i kulturi tokom istorije. Izložene su slike, skulpture, plakati i drugi predmeti povezani sa mačkama.

Kabinet za mačke je umetnički muzej u Amsterdamu posvećen delima koji prikazuju  isključivo mačke. Muzejska zbirka između ostalog uključuje slike, crteže, skulpture i druga umetnička dela Pabla Pikasa, Rembrandta, Henrija de Tuluza-Lotreka, Korneja, Sal Meijera, Teofila Štajnlena i Jožea Ciuhe.

Iako bi drska i zabavna kolekcija poput ove mogla da se predstavi kičasto, ovaj muzej  je ukrašen, a umetnička dela prikazana u baroknom stilu zagušljivog, natrpanog, klasičnog muzeja. Elegantna kolekcija mačaka čak je sarađivala sa prestižnim ustanovama kao što je Muzej Van Gog u Amsterdamu, da bi predstavila dela kako od umetničkog, tako i od mačjeg značaja. Kao i svaka prava umetnička kolekcija, i Kattenkabinet je objavio katalog svojih dela pod nazivom “Cat-a-Logue.”

Muzej podignut u spomen jedne mačke

Kabinet za mačke, osnovan je u znak sećanja na narandžastu mačku koja se zvala John Pierpont Morgan (1966-1983.). Ime je dobila po američkom bankaru J.P. Morganu. Ova posebna, tvrdoglava mačka bila je dugogodišnji verni pratilac vlasnika muzeja Boba Meijera.

Svakih 5 godina, na svoj rođendan, mačak Morgan bi dobijao specijalan poklon. Za peti rođendan, slikar Ansél Sandberg je naslikao njegov portret. Za deseti rođendan je dobio bronzanu skulpturu. Nažalost, skulptura je ukradena i pre otvaranja ovog muzeja.  Za proslavu njegovog 15. rođendana, njegovi prijatelji i obožavaoci su napravili knjigu posvećenu Morganu “A Cocky Cat from Toulouse and Other Cat Nonsense”. Za isti rođendan Aart Clerkx je naslikao Morganov portret, takav da je mogao zameniti Džordža Vašingtona na novčanici od jednog dolara. Štos ovih posebnih novčanica je bio odštampan povodom proslave rođendana. Tekst na novčanici na kome piše: “In God We Trust” (“Verujemo u Boga”), bio je zamenjen tekstom  “We Trust No Dog” (“Ne verujemo psima”). Svi ovi pokloni se mogu videti u posebnom delu muzeja posvećenom Morganu.

Muzej je otvoren 1990. godine. Kada je mačak umro, vlasnik je išao u Njujork i tamo je posetio aktuelnu izložbu u Metropoliten muzeju-”Metropolitenska mačka”. Izložba je bila u potpunosti posvećena mačkama iz njihove kolekcije. Tako je došao na ideju da  i sam osnuje muzej mačaka. U 1980. godinama mnogo starih, monumentanih građevina u Amsterdamu bilo je na prodaju, tako je šetajući naišao na ovu zgradu, koja je imala mačke koje su se sunčale i igrale u prozoru prizemlja. To je shvatio kao znak. 

Istorijat zgrade u kojoj se nalazi muzej

Stojeći na kanalu Herengracht i posmatrajući zgradu u kojoj se nalazi Muzej mačaka (Het KattenKabinet), teško je zamisliti da su zgrade pod brojem 497 i 499 nekada bile identične kuće. Obe izgrađene 1667. godine za braću Willema i Adriaena van Loona. Willem je dobio broj 497 i Adriaen broj 499 izvlačenjem žreba. Imanje će ostati u porodici do 1725. Nakon toga zgradu nastanjuju impresivni stanari. Jan Calkoen je tu živeo dok je bio gradonačelnik Amsterdama.  Američki predsednik John Adams je ovde posetio Engelberta van Berckela.

Zgrada je zadržala svoj autentični izgled iz 17. veka sve do 1837. U to vreme, bilo je uobičajeno da se kućama na kanalima ukloni trotoar i da se ulaz pomeri na niži nivo. 1885. godine trgovac i bankar Pieter van Eeghen kupuje ovu zgradu. On je zaslužan za zamenu prozorskih okna i instalaciju prozora u obliku slova T koji su definisali konačni i sadašnji izgled zgrade. 

Kuća ostaje u vlasništvu porodice Eeghen sve do 1985. Nakon toga je kupuje Herengracht 497 Fondacija. Kuća biva restaurirana i potpuno renovirana i postaje  ‘Het KattenKabinet’. Muzej je lociran na impresivnom, klasično nameštenom prvom spratu građevine. Ovaj sprat se sastoji od 5 različitih prostorija i svaka je atrakcija sama po sebi.  Soba za bal, u kojoj je plafon oslikan likovima gradskih devojaka iz 1750. i 1770. godine. Muzička soba sa predivnim slikama na plafonu iz 1870. I soba iz 1886, koja je i dalje potpuno originalno nameštena i nepromenjena i biblioteka.

Zgrada se nalazi u Zlatnom pojasu kanala Herengracht i trenutno je jedina rezidencijalna zgrada. Sve ostale oko nje su pretvorene u poslovne prostore i hotole.

Sadašnji vlasnik živi na drugom spratu zgrade sa svojom porodicom. U muzeju se uvek mogu naći mace raspoložene za maženje. Ima ih uvek bar pet.

Slikari i mačke

Mačke su bile inspiracija mnogim poznatim slikarima tokom vekova. Neki od njih su i slikari čija su dela izložena u ovom muzeju: Sal Meijer, Leonor Fini, Theophile Steinien i Henriette Ronner-Knip. Od najpoznatijih tu su i Pikaso, Dali i Tuluz Lotrak.

I zadnje dvorište zgrade je iskorišteno kao izložbeni prostor i otvoreno je za posetioce, kada je redovno stanje.

U zgradi muzeja su snimane pojedine scena iz filma  Ocean’s Twelve iz 2004. godine.

Muzejska prodavnica

Kao i u većini amsterdamskih muzeja i ova poseduje savršenu malu prodavnicu suvenira. U njoj će uživati svaki mačkoljubac. Na malom prostoru možete naći slekciju postera ovog muzeja osmišljenih i štampanih uz pomoć kolektora i grafičkog dizajnera Gielijna Eschera i Anthona Beeka.

Mogu se kupiti i razglednice, fotografije, magneti i knjige, kako za decu, tako i za odrasle na temu ovih kućnih ljubimaca. Sofija je od bake i tetke dobila slikovnicu o dogodovštinama jednog mačora, a ja nisam mogla odoleti knjizi  “Writers and cats”.

Od suvenira su dostupne i majice. 

Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 17 časova, vikendom od 12 časova. Cena ulaznice za odrasle iznosi 7 evra, a za decu do 12 godina, ulaz je besplatan. 

Dostupna je i virtuelna tura posete muzeju preko njihovog sajta. Tako da se u muzeju može uživati na ovaj način do 19. januara 2021. kada će muzeji ponovo biti otvoreni.

You may also like

Leave a Comment