Home S decom na vetrenjače Kako izgleda primer porođajnog plana u Holandiji

Kako izgleda primer porođajnog plana u Holandiji

by olivera

U Holandiji, svaka trudnica u drugoj polovini trećeg tromesečja trudnoće (oko 36 nedelje), sa svojom babicom ili ginekologom razgovara o porođajnom planu. To je neformalni dokument koji trudnica i njen partner sastavljaju kod kuće i u njemu na jednom mestu ispisuju sve želje i specifičnosti povodom porođaja i postporođajnog perioda koje bi voleli da medicinsko osoblje uvaži.

Plan porođaja treba da pomogne svim pružaocima zdravstvenih usluga da znaju šta je za vas važno, pružajući im uvid u vaše ideje, želje i na koji način najbolje da komuniciraju s vama. Istovremeno, zajednički razgovor o vašem planu porođaja, daje šansu da saznaju šta očekujete od samog porođaja.

 Poželjno je poslati i digitalnu kopiju porođajnog plana, kako bi je babice ubacile u vašu datoteku. Ako se tokom porođaja pojavi bilo kakva medicinska situacija, vaš plan porođaja se prosleđuje ginekologu. Iz tog razloga je zgodno imati sa sobom i štampanu kopiju. 

Trudnica od svojih babica dobija i knjižicu o trudnoći i porođaju i u njoj postoji deo koji je posvećen ovoj temi. O porođajnom planu se govorilo i na snimljenoj prezentaciji prakse naših babica, koju smo dobili mejlom. Nabrojani su primeri bitnih stavki koje budući roditelji ispunjavaju, kao i veoma korisne liste pitanja. Preporuka je da se bude koncizan i kratak, pošto porođaj često krene rapidno i nepredviđeno, te stoga dežurna babica ili ginekolog ne moraju detaljno da iščitavaju sve. Već da letimičnim pogledom, mogu da steknu opštu sliku o vašim željama.

Zbog toga smo se mi odlučili i na vizuelni prikaz najvažnijih stavki. Ove sličice iz kursa za pripremu trudnica HypnoBirthing su nam bile preslatke i morala sam ih iskoristiti. U knjizi koja propagira ovaj pristup, naišla sam i na preimenovanje ovog pojma “plan” u pojam “preferencija”, dok se u nekoj drugoj literature govori i o porođajnoj “nameri”. Meni se ove semantičke promene dopadaju, jer se skreće pažnja s plana koji podrazumeva nešto konkretno i precizno, čije neostvarivanje apriori donosi frustraciju i stres, na nešto fleksibilnije pojmove namere i preferencija. Ovi termini već u svom imenovanju daju dozu fleksibilnosti, prilagodljivosti i lakše prihvatanje i nošenje s promenama i izazovima koji mogu da se pojave.

Razmišljanje o porođajnom planu izgleda ovako nekako
Razmišljanje o porođajnom planu izgleda ovako nekako

U nastavku članka možete pročitati i videti kako je izgledao naš porođajni plan. Ovo vam može dati neke ideje šta je vama bitno, da li postoje stvari oko kojih se može pregovarati i neke koje se (ne)moraju ostvariti prilikom vašeg porođaja, zavisno od različitih faktora.

Naš porođajni plan

“Težimo da imamo prirodni porođaj sa što je manje moguće intervencija. Planiramo da koristimo različite porođajne tehnike disanja i relaksacije. Veoma bismo mnogo cenili vašu podršku u ostvarenju što mirnijeg i opuštenijeg porođaja.

Preferirano mesto porođaja: kuća

Ukoliko je neophodno, porodilišta u Medicinskim centrima: OLVG Zapad, porođajni centar OLVG Zapad, OLVG Istok

Ko će prisustvovati porođaju: partner

Pre i tokom porođaja:

 • Preferiramo minimalne preglede (unutrašnje) i intervencije.
 • Ako su medicinske intervencije neophodne, molimo vas da nam objasnite opcije, rizike i alternative između kojih možemo da biramo.
 • Bilo kakve intervencije, kao npr. epiziotomija, mogu da se rade jedino u slučaju krajnje nužde, nikako rutinski.
 • Voleli bismo da nam dozvolite što je više moguće vremena, tj. koliko god da je potrebno, da bi se porođaj odvijao i napredovao prirodnim tokom .
 • Voleli bismo da izbegnemo lekove protiv bolova i ukoliko je to moguće, fokusirali bismo se na ublažavanje bolova vežbama disanja.
 • Želela bih da budem aktivna tokom porođaja. Molim vas, pomozite mi da nađem pravi položaj. Otvorena sam za sve sugestije. Potpuno mi je u redu da hodam, koristim stolicu za porođaj, tuširam se, kupam u toploj vodi i sI. 
 • Volela bih da mogu da pijem vodu i jedem tokom porođaja.
 • Ukoliko je neophodan carski rez, preferiram nežnu operaciju i maramicu na kojoj se nalazi vaginalni bris (dobre bakterije koje se nalaze u vagini, koje bi došle u dodir sa bebom, prilikom rođenja, pošto nije prošla kroz porođajni kanal). U slučaju carskog reza preferiram epiduralnu ili spinalnu anesteziju (nikako totalnu).
 • Ako je moguće, molim vas, fotografišite nas tokom porođaja.

Postporođajni period:

 • Voleli bismo da partner iseče pupčanu vrpcu, onda kada ona prestane s pulsiranjem i kada sva krv iz nje dođe do bebe.
 • Molim vas, dozvolite da posteljica (placenta) izađe prirodno. 
 • Naša želja je da imamo “zlatni sat” sa svojom bebom. Da nam bude omogućeno da beba bude u kontaktu koža na kožu sa mamom barem prvih sat vremena po rođenju.
 • Molimo vas da nam omogućite dodir koža na kožu i sa tatom, ukoliko mama nije u mogućnosti da pruži ovu vrstu kontakta bebi nakon porođaja. 
 • Želim da podojim bebu što je ranije moguće.
 • Ukoliko je moguće, molimo vas da nas sve troje fotografišete nakon porođaja..

Hvala vam što ste tu za nas i što ste nam velika podrška!

Kod babica na razgovoru

Jedan od retkih pregleda prilikom koga je bilo dozvoljeno prisustvo partnera, zbog cele situacije s koronom (više detalja u članku “Odgovori na 15 najčešćih pitanja o trudnoći i porođaju u vreme korone”), bio je pregled gde se raspravljalo o porođajnom planu. Pošto je to pitanje koje se tiče cele porodice i podrazumeva se da će partner prisustvovati porođaju.

U Holandiji se podrazumeva da partner bude prisutan na porođaju
U Holandiji se podrazumeva da partner bude prisutan na porođaju

Doneli smo gore navedeni plan, samo na engleskom jeziku i krenuli da diskutujemo s babicom. Ona ga je detaljno pročitala i osmehnula nam se. Rekla je da skoro sve što smo naveli spada u njihove standardne procedure i da se podrazumeva. Malo je reći da smo bili ganuti. Još jednom smo se doživeli prihvaćeno, podržano i uvaženo. Niko nas nike smatrao razmaženima, niko nije kolutao očima na naše zahteve ili se rugao našoj “preteranoj” informisanosti. Bilo je to jedno neverovatno iskustvo, koje nas je oboje još više umirilo, učvrtilo naše poverenje u babice i medicinske radnike i odnos sa njima. Bili smo najopušteniji i najspremniji na sve što može da se dogodi i što nas čeka

You may also like

Leave a Comment