Home Moja HolandijaJednodnevni izleti iz Amsterdama Istraživanje okoline Amsterdama – Muiden

Istraživanje okoline Amsterdama – Muiden

by olivera

Regija Severne Holandije veoma je bogata kulturnim i istorijskim nasleđem. Na koju god stranu da se krene, naići ćemo na šarmantna seoca, male gradove i predivnu prirodu. Jedna od pravih poslastica ove oblasti jeste gradić Muiden (izgovara se “mauden”). Nalazi se istočno od Amsterdama, nekih 16 km od centra grada. Lako je doći do njega na najrazličitije načine. Prvi put kada smo ga posetili odlučili smo se za brodić, dok smo sledeći put izabrali bicikle. Oba prevozna sredstva su imala svoje prednosti. Brodićem smo išli u martu, dok je vreme još uvek bilo promenljivo i hladno, dok smo se za pedale odlučili ovog sunčanog proleća.

Idealna razdaljina za rekreativne bicikliste kao što smo mi, i celu svitu koju vodimo sa sobom (četvorogodišnja ćerka i pas-maltezerka). Priroda kroz koju se vozi i sama putanja su priča za sebe (kao kad smo u povratku naišli na stado ovaca, koje su bile savršeni izgovor za pauzu i mnoogo grljenja i maženja sa jagnjićima). Muiden je povezan sa Amsterdamom i autobuskim linijama, tako da je zaista lako izabrati ono što bilo kome odgovara.

Osnovan još u 10. veku, ovaj gradić vraća u neku romantičnu verziju srednjovekovnih vremena. Svojim uskim ulicama i živopisnom arhitekturom, svaki njegov pedalj odiše drevnošću. Lako je zamisliti kočije i čuti bat konjskih koraka po kaldrmi prošlih vekova. 

Muiden se izdiže iz piktoreskne luke, danas pune jedrilica i brodova najrazličitijih namena i veličina. Predivni most na reci Vecht prolazi kroz sam centar grada. Ispod mosta se nalazi neka vrsta brane-prevodnice, koju meštani koriste kako bi kontrolisali nivo vode. Ovde se najbolje može istinski doživeti da ovaj deo Holandije leži ispod nivoa mora. Ova posebna brana u Muidenu je i kapija za brodove koji idu prema jezeru IJsselmeer. Možete videti kako čamci ulaze u reku i čekaju da voda dostigne isti nivo kao voda u jezeru. Ovde se golim okom vidi kako je nivo vode u unutrašnjim rekama veštački nizak, nastao kao posledica ispumpavanja vode. Holanđani, kao veliki inženjeri vode i borci protiv poplava, jedna su velika tema, o kojoj vam pišem neki drugi put. 


Na obalama reke nalaze se preslatki mali kafei sa kojih se pruža pogled na mostić i šarene kućice načičkane pored vode, ali i na dragulj ovog grada-zamak Muiderslot. Dvorac u potpunosti oduzima dah. Dominira horizontom gledano sa reke. 

Njegovo visočanstvo – dvorac Muiderslot

Pre nego što smo se doselili ovde, nisam znala da Holandija ima toliko očuvanih i bajkovitih srednjovekovnih zamaka. Uvek su mi sinonim za dvorce bili oni iz Bavarske. Iako holandski, na prvi pogled, nisu toliko atraktivni, savršeno su održavani i nude mnogo kvalitetnog sadržaja za posetioce.


Muiderslot (izgovara se “mauderslot”), koji je poznat i kao Amsterdamski dvorac, smatra se najočuvanijim i najlepšim srednjovekovnim zamkom u Holandiji. Priča zanimljivu epopeju o sedam vekova istorije ove malene države. 

Prvi put sazidan još davne 1285. godine, dvorac u Muidenu, nekada je bio deo obrane važnih vodenih linija. Vodena linija je bila zaštitni prsten tvrđava i građevina, kojima je glavno odbrambeno oružje bila voda. Kada bi se neprijatelj približavao, zemljište je namerno poplavljivano. Na taj način neprijatelj je sprečavan da dođe do određenih delova zemlje i velikih gradova Amsterdama i Utrehta. 

Posetioci zamka mogu posetiti i Waterschild Pavilion i tako sami doživeti borbu koju su Holanđani stotinama godina vodili sa svojim najvećim neprijateljem i istovremeno i saveznikom-vodom. Paviljon je najnoviji dodatak ovom lokalitetu. Izgrađen je 2012. godine na temeljima bivšeg skloništa od bombardovanja, pored čuvenog dvorskog šljivika. Jedan od najpoznatijih stanovnika ovog zamka, koji je tu proveo više od 30 godina, u 17. veku, bio je holandski pisac Pieter Corneliszoon Hooft, poznat kao “holandski Šekspir”. Dvoru je doneo renesansni duh oličen u svojim pesmama, sonetima, dramama i pismima, ali i istorijskim i političkim spisima. Važnost ovog pisca za holandsku kulturu u celini najbolje se ogleda u činjenici da danas jedna od najvećih holandskih književnih nagrada za životno delo nosi njegovo ime. Kao i jedna od najekskluzivnijih ulica za šoping u centru Amsterdama, koja se nalazi nadomak Muzejskog trga. 

 Tokom 19. veka dvorac je ostao okupljalište intelektualne elite i krugova pesnika i pisaca, umetnika i naučnika epohe holandskog romantizma (Maria Tesselschade Visscher, njena sestra Anna Roemer Visscher i Messrs. Constantijn Huygens, Casper Barlaeus, Gerard Vossius, Joost van den Vondel, Hugo de Groot, Laurens Reael i Dirck Sweelinck). 

Krajem 19. veka Muiderslot je počeo da se urušava i stavljen je na raspolaganje nacionalnom muzeju (Rijksmuseum). Nakon tri velike restauracije i rekonstrukcije, potpuno su nameštene odaje i sređeni vrtovi dvorca, tako da nam dočaraju autentičnu atmosferu 17. veka. 


Najlakše je steći neku romantizovanu sliku o ovom periodu i zamisliti dame i vitezove kako šetaju i uživaju u razgovorima. Međutim, srednji vek je i ovde bio mračan, prljav i kaljav. Na prozorima su umesto stakla bile razvučene svinjske bešike. A pojam privatnosti u današnjem smislu reči, uopšte nije ni postojao. Ljudi su zajedno jeli, spavali, vodili ljubav, vršili svoje fiziološke potrebe… Svakodnevno su pili vino, čak i deca, ne zato što je bilo božansko piće za plemstvo, već zato što je teško bilo svakodnevno prokuvavati i konzumirati čistu vodu. Da se pretpostaviti da je atmosfera na dvoru bila vesela.

Bašte su služile za šetnju i obedovanje napolju, što je bilo uobičajeno za 17. vek (a, bogme, ostalo i danas omiljeno). Živica deli baštu Warmoeshof koja je zasađena starim vrstama povrća koje je snabdevalo zamak svežim sastojcima i baštu Kruidhof sa začinskim biljem i biljkama korištenim u medicinske svrhe. 

Grof Floris V, koji je podigao Muiderslot, napisao je pismo, koje je postalo prvi pisani dokument u kome se pominje Amsterdam (tada malo ribarsko selo). U pismu piše da oslobađa brodarine određene stanovnike kao i: “ljude koje žive u  Amstelredamu”. Original pisma danas se čuva u Arhivu grada Amsterdama (kolekcija Stadsarchief Amsterdam). 

Prepustili smo se lutanju i otkrivanju odaja ovog zamka. Od velike dvorane prepune srednjevekovnog oružja, preko kraljeve sobe iz koje puca nepregledni pogled na Amsterdam i okolinu, došli smo do odaja dvorskih dama, u kojima deca mogu isprobavati srednjovekonvne kostime i igrati se malim štitovima i mačevima. To je bila prostorija koja je potpuno oduševila naše dete.


 Postoje tri različite rute, kojima posetilac može da se kreće i otkriva istoriju ovog dvora. Deca uživaju u mnoštvu interaktivnih sadržaja, pa tako mogu sakupljati pečate u svakoj od odaja, slagati kocke ili igrati srednjevekovne igrice. 


Oni koji žele da dožive više, mogu pogledati neki dokumentarac u dvorskom bioskopu. A muzejska prodavnica je prava riznica blaga. Mi smo morali da kupimo bojanke sa princezama i vitezovima i malu maketu zamka od kartona. Najinteresantniji suveniri po mom mišljenju su kesice sa retkim semenjem biljki koje su se gajile u zlatno doba Muiderslota.

Postoji lokalna jedinstvena legenda koja govori da su tokom srednjeg veka, ribari iz Muidena u svojim mrežama pronašli sirenu. Nisu želeli da je vrate u vodu, te ih je ona kad se oslobodila proklela. U svojoj pesmi, bacila je kletvu na ceo grad Muiden, rekavši da će zauvek ostati mali, dok će se Amsteram samo širiti i rasti!

Leti, u dvorištu zamka, posetioci mogu uživati i u demonstriranju puštanja sokola. Mogu saznati više o sokolarstvu i videti sove izbliza. Ovde se tokom godine organizuju i jedinstvene proslave dečijih rođendana.

U zamku se često održavaju koncerti, izložbe, izvode se pozorišne predstave i on definitivno doživljava svoju renesansu. Mi smo se u zamak zaljubili na prvi pogled i sigurna sam da ćemo mu se vraćati još mnogo puta.

Za one koji sam zaintrigirala ovom pričom, evo linka njihovog vebsajta. Prepun je korisnih informacija i izvora, kako za decu, tako i za odrsale.

Iznajmite jedinstveno ostrvo-tvrđavu: Pampus

Osim Muiderslota, Muiden je dom još jednom utvrđenju istorijske odbrambene linije Amsterdama – tvrđavi ostrvu Pampusu. Na ovom ostrvu, u jezeru IJsselmeer, nalazi se tvrđava izgrađena između 1887. i 1897. godine pod holandskim Ministarstvom rata. Pre toga, ostrvo je bilo ništa drugo do obična gomila peska. Svrha mu je bila da obezbedi sigurnost od neprijateljskih pretnji koje dolaze iz reke IJ (izgovara se “ej”) i jezera IJmeer (izgovara se “ejmer”). Tokom Prvog svetskog rata, bila je naoružana, ali nikad nije delovala u akciji. Tokom zime gladi za vreme Drugog svetskog rata, građani Amsterdama mogli su da dođu do Pampusa preko zaleđenog jezera u potrazi za drvima za ogrev.

Danas se ostrvo Pampus može posetiti trajektom. Trajekt se hvata u Muidenu (vožnja traje oko pola sata) ili se na ostrvo može doći brodićima. Na ostrvu ćete pronaći nekoliko zanimljivih artefakata. Savet je da se ponese svoj mobilni telefon i slušalice, pošto postoji dostupan audio vodič na engleskom jeziku. 


Interesantno je da se ostrvo može iznajmiti povodom proslava različitih događaja: seminara, venčanja i zabava. Proslave venčanja na ostrvu, održavaju se samo nekoliko puta godišnje i koštaju minimum 17 500 evra! 

Ostrvo je nenaseljeno. Na brodiću kojim smo dolazili u Muiderslot prvi put, a koji je stajao i na ostrvu Pampus, služili su lokalno zanatsko pivo koje nosi njegovo ime. Koliko me sećanje ne vara, bilo je dobrog ukusa. Više informacija i detalja o ostrvu možete saznati na njihovom vebsajtu

Prvi i jedini “Milk drive in” na svetu!


Jedna atrakcija za koju smo čuli, ali je još uvek nismo isprobali, jeste prvi i za sada jedini “Milk drive in” na svetu! Na farmici “De Koeienkade”, udaljenoj svega desetak minuta hoda od centra Muidena, posetioci mogu probati najsvežije kravlje mleko, direktno pomuženo tog dana. Isfiltrirano mleko se sipa u flaše pravo iz posebnih mašina i degustira na farmici ili se može poneti kući. Posetioci mogu kupiti mnoštvo domaćih proizvoda od čokoladnog mleka, meda, džema do jaja. Jedno jedinstveno iskustvo je zagarantovano. Za ovu farmicu sam nažalost čula tek kada smo se vratili u Amsterdam, pitanje je i da li i u kom obimu radi u ovo specifično vreme korone. Ali je definitivno na našem spisku želja 🙂

Za one koji žele da istraže Severnu Holandiju, koja je mnogo više od Amsterdama, najtoplija preporuka za ovaj gradić i njegovu okolinu. Ovde se zaista može steći malo drugačija slika o mirnijem životu i ritmu ljudi koji su za svoj dom izabrali ovaj veličanstveni istorijski gradić. On krije još toliko toga, dve crkvice, istorijski Brink-najstarije jevrejsko groblje u Holandiji i Echo šumu, ali su to mesta koja smo ostavili za neku od sledećih poseta.

You may also like

4 comments

Jugoslav Lazarević September 10, 2020 - 12:22

Slike su vam prelepe !!!

Reply
olivera September 10, 2020 - 13:14

Hvala 🙂 Bio je jedino problem izabrati od toliko fotografija.

Reply
Jugoslav Lazarević September 10, 2020 - 12:20

Veoma lepo . Uživao sam dok sam čitao . Bravo !

Reply
olivera September 10, 2020 - 13:13

Hvala 🙂 Drago mi je da ti se dopao članak. Kada nam budeš došao, vodimo te 🙂

Reply

Leave a Comment