Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Filmski omaž Dubravki Ugrešić, ove nedelje u Amsterdamu

Filmski omaž Dubravki Ugrešić, ove nedelje u Amsterdamu

by olivera

Ove nedelje, 10. decembra u 19h,  u kulturnom centru De Balie u Amsterdamu biće organizovana specijalna projekciju restaurirane kopije legendarnog filma „U raljama života“, uz prisustvo reditelja Rajka Grlića. Ovaj program se prikazuje u čast života i stvaralaštva nedavno preminule spisateljice Dubravke Ugrešić, na čijoj knjizi je scenario zasnovan. Omaž je glasu koji je duboko oblikovao književni svet i koji nastavlja da inspiriše dijalog i introspekciju.

„U raljama života“ je nakon 4 osvojene Zlatne Arene u Puli 1985, osvojio i srca gledalaca širom Jugoslavije svojom fantastičnom glumačkom podelom u kojoj su se našli između ostalih i Gorica Popović, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Bata Živojinović i Miki Manojlović.

FIlm će biti prikazan sa engleskim titlovima, a razgovor nakon filma vodiće se, takođe, na engleskom jeziku. Moderatorka će biti Angela Deker, novinarka, spisateljica i autorka biografije o Dubravki Ugrešić (koja je u pripremi).

U raljama života

Debi spisateljice Dubravke Ugrešić, Štefica Cvek u raljama života, nastao je kao kulturološki kamen temeljac u Jugoslaviji, bacivši satiričan, ali nežan pogled na potragu za ljubavlju usred zamornih klišea romantike. 

Dubravka Ugrešić, koju je Suzan Sontag najavila kao spisateljicu „koju treba pratiti i negovati“ i Arnon Grunberg preporučio zbog njenog oštrog intelekta, posedovala je narativni glas koji je odjeknuo živahnošću i duhovitošću. Njeno pripovedanje – tečno, vatreno, ali očaravajuće neobično – podjednako je fasciniralo čitaoce i kritičare.

Književnim stilom koji je spojio eleganciju Flobera i inventivnost Borhesa sa dostupnošću popularne fikcije, ovo delo je prkosilo žanrovskim okvirima. Pravi pačvork roman. Fuzija književne umetnosti obezbedila joj je NIN-ovu nagradu 1988. godine, što je prvi put da je najprestižnija književna nagrada Jugoslavije dodeljena ženi!

Volite li ljubiće? Šta god mislili o njima, uživaćete u ovom vrhunskom pastišu trivijalnih ljubavnih romana. Uzimajući za glavnu junakinju idealnu čitateljku ljubića i provodeći je kroz niz situacija prepoznatljivih kao tipično „žensko iskustvo“, Dubravka Ugrešić lucidno pokazuje do koje se mere naša svakodnevica oblikuje prema stereotipima koje koristi tzv. trivijalna literatura. Neodoljivo duhovita i šarmantna knjiga, o kojoj valja, nakon što se dobro nasmejete, i vrlo ozbiljno razmisliti.

Dubravka Ugrešić obrađuje tekst kao prava krojačica, koristeći sve moguće šivaće postupke i pribor – različitim crticama i škaricama označuje gdje treba izrezati, razvući ili nabrati tekst, a za podnaslove koristi termine kao što su heftanjefalcanjefutranjekrajcanjefircanjecufanjeciganjeendlanje… Roman slijedi svoju zadanu formu (određen ovim šivaćim zakonitostima) unutar koje Ugrešićka ismijava literarne klišeje i ironizira ženske žanrove (svako poglavlje počinje nekim bizarnim savjetom, tipa: Što napraviti kada vam se nakon tuširanja razmrlja maskara ili što ako se probudite usred noći i više ne možete zaspati). Radi se o jednom avangardnom, postmodernom postupku koji je Ugrešićka nakon „Poze za prozu“ ovdje dovela do vrhunca.

Štefica Cvek ubrzo je dobila status ikone u hrvatskoj književnosti, a cijelu je priču na ekrane vrlo spretno prenio Rajko Grlić 1984. filmom „U raljama života“ s Dubravkom Ugrešić kao scenaristicom i Vitomirom Lončar u glavnoj ulozi. Chick literatura, žensko pismo ili nešto treće, „Štefica Cvek u raljama života“ jedna je izvrsna, zabavna i smiješna knjiga. Zapravo, čisti klasik.

Anela Senčar

Kako je rat rasparčao Jugoslaviju, autorkin uporni antinacionalistički stav izazvao je gnev nacionalističkih frakcija. Uprkos tome što su je mediji progonili i ocrnjivali, njeno izgnanstvo je samo izoštrilo njen stav o nacionalizmu u „Kulturi laži“ i ličnim narativima u „Karaoke kulturi“. Njen holandski period iznedrio je oštroumne kritike o društvu usaglašenosti i diskusije o rodu i diskriminaciji, čiji je primer „Baba Jaga snela jaje“.

Njenom smrću u Amsterdamu 17. marta 2023. Dubravkina zaostavština ostaje dirljiva i uticajna kao i uvek. Obeležavamo i slavimo njen život i dela specijalnom projekcijom sveže restaurirane kopije U raljama života, praćenu refleksivnom sesijom koja istražuje njenu izuzetnu životnu priču, njene izazovne, ali pronicljive spoznaje o čovečanstvu, i neizbrisiv trag koji je ostavila na književnosti i društva.

Ne propustite priliku da doživite ovo veče u Dubravkinom Amsterdamu.

U raljama života

You may also like

Leave a Comment