Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Poznati reditelj Dalibor Matanić u novembru u Amsterdamu predstavlja film ”Zora”

Poznati reditelj Dalibor Matanić u novembru u Amsterdamu predstavlja film ”Zora”

by olivera

Velika je privilegija i jedna od lepota života iseljeničke zajednice s Balkana u Amsterdamu, mogućnost da se u centru grada, na čuvenom Leidsepleinu, koga je opevao nama dobro poznati Bora Čorba, pogleda film iz savremene kinematografije s EX YU prostora. Film nam donosi Eastern Neighbours Film Festival kao deo specijalnog gostujućeg programa po Holandiji. Ovaj renomirani filmski festival ove godine, po četrnaesti put, zakazan je za period od 23-27. novembra 2022. godine, u Filmhuis-u, u Hagu.

U jedinstvenom prostoru “De Balie” prošlog meseca sam slušala turskog Nobelovca Orhana Pamuka, a početkom novembra meseca ovde ćemo moći da pogledamo hrvatski film “Zora”. I sama ne bih mogla da zamislim bolje mesto za održavanje ovakve projekcije. De Balie veruje da je otvoreno, pluralističko, demokratsko i ustavno društvo najbolje društvo. U svojim programima okupljaju ljude i razgovaraju o važnim i aktuelnim temama. U njihovim novinarskim i umetničkim produkcijama, susret i slobodna razmena ideja zauzimaju centralno mesto. 

Film “Zora” biće prikazan, 4. novembara, s početkom u 19:30 časova. Karte možete kupiti ovde. Specijalni gost će biti režiser filma Dalibor Matanić. A nakon razgovora će biti organizovan koktel.

Za čitaoce mog bloga, u saradnji sa ENFF-om pripremili smo dva puta po jednu besplatnu ulaznicu za ovu projekciju! Potrebno je samo da prvi pošaljete mejl na adresu olivera@pohodnavetrenjace.com

Ovaj složeni psihološki triler drugi je deo trilogije Dalibora Matanića „Protiv fašizma“, koja je počela filmom ”Zvizdan”, dobitnikom nagrade žirija na filmskom festivalu u Kanu, i jednim od najvećih međunarodnih uspeha hrvatske kinematografije.

Reditelj je u svom obraćanju prilikom prikazivanja filma na FEST-u rekao: “Kad je bio napad na Kapitol hil u Vašingtonu, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne budućnosti, od nepoznate budućnosti, najviše jeza od ponavljanja grešaka što bi u ovim krajevima značilo nacizam i fašizam.

Treba stalno klincima utuviti u glavu, ulupati u glavu, ponavljati o opasnostima od ekstremizama koje se vrlo lako mogu ponoviti. Vidimo kako je današnji svijet krhak.

‘Zora’ ide u glatku budućnost, u blisku budućnost sa velikom filmskom nadom, mojom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti nabolje. Da ljubav, kao i obično, može pobijediti na kraju dana.” 

Film “Zora”

Dalibor Matanić je možda najpoznatiji međunarodnoj publici kao reditelj “The Paper”, prve TV serije iz jugoistočne Evrope otkupljene za globalnu Netfliks distribuciju. Jedan je od najlucidnijih filmskih stvaralaca aktuelne evropske kinematografije. Imaćete priliku da ga upoznate i da mu postavljate pitanja nakon ove projekcije u Amsterdamu.

Njegov najnoviji film bavi se ličnim traumama i podeljenim i nejednakim društvima. Ukratko, kroz priču o porodici suočenoj sa nestankom deteta usred radikalizacije društva, “Zora” neizbežno povlači poređenje sa aktuelnim političkim dešavanjima. U bliskoj budućnosti, u zabačenoj dolini bukte novi sukobi. Podeljeni na “izabrane” i “nepoželjne”, ljudi napuštaju svoje domove, bežeći od nasilja u neizvesnost. Ika, Matija i njihovo dvoje dece, Kaja i Nikola, duboko su podeljeni oko toga da li da odu ili ostanu. Od nestanka trećeg deteta, Ika i Matija ne pronalaze način da prevaziđu traumu, a jaz između njih je svakim danom sve veći. Svojim mističnim otkrićima, “Zora” pokreće niz događaja koji jasno pokazuju da ignorisanje ekstremizma i izbegavanje suočavanja sa ličnim traumama uvek uzimaju težak danak.

Trejler za film “Zora”

Glavne uloge u filmu tumače Krešimir Mikić i Tihana Lazović, a u glumačkoj postavi su i Maks Kleončić, Lara Vladović, Marko Mandić. Producent je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti Andrea Paris, Mateo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlić, a muziku potpisuju Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Ne propustite priliku da se i sami uverite u posebnu atmosferu koja je prisutna na svim ENFF-ovim projekcijama. Podsećam, sutra u Amsterdamu, možete pogledati film “Praznik rada”, takođe, gostujuću projekciju ovog festivala. Zaljubljenici u sedmu umetnost stvaraju prostor otvorene i tople razmene i diskusije. Svi se osećaju dobrodošlo, bilo da govore neki od naših jezika, bilo engleski, pošto svi filmovi imaju obezbeđen prevod.

You may also like

Leave a Comment