Home Moja Holandija"Zašto volim Amsterdam?" Da li znate gde se nalazi najlepši bioskop na svetu?

Da li znate gde se nalazi najlepši bioskop na svetu?

by olivera

Časopis Time Out nedavno je objavio spisak 50 najlepših bioskopa na svetu, odajući počast modernim i istorijskim bioskopima širom planete. Na prvom mestu nalazi se predivni arhitektonski dragulj-bioskop Tuschinski iz Amsterdama.

Otvoren je u oktobru 1921. godine i nazvan po Abrahamu Isaku Tuščnskom, današnji Pathe Tuščinski ima bogatu i fascinantnu istoriju. Zgrada je izgrađena u stilu art dekoa i najpoznatiji je bioskop u Holandiji.

Član žirija Phil de Semlien nazvao je bioskop fantastičnim i da njegovo „elegantno mešanje stilova art decoa i art nouveau-a sa elegantnim modernističkim dodirom svakodnevno donosi san Amsterdamcima koji su ludi za filmovima“. Time Out je takođe istakao najnoviji dodatak bioskopu, Bar Abraham, i njegov Pulp Fiction Milkshake, savetujući čitaoce da „hodočaste u ovo bogato istorijsko svetilište za filmove“.

Ova počast  je samo jedna u nizu i najnovija za ovaj bioskop. Međunarodno udruženje bioskopskih tehnologija 2020. godine proglasilo ga je najlepšim pozorištem klasičnog filma u Evropi.

Spisak 10 najlepših bioskopa na svetu

Ako želite da iskusite najlepše svetske bioskope, ovo su ti srećni hramovi sedme umetnosti koji su zauzeli mesto u prvih 10:

  1. Pathe Tuschinski, Amsterdam
  2. Le Grand Rek, Pariz
  3. Bioskop Village East, Njujork
  4. Cineteca Madrid, Madrid
  5. The Electric, London
  6. Cinema Dei Piccoli, Rim
  7. The Astor, Melbourne
  8. ArcLight Cinerama Dome, Los Anđeles
  9. The Civic, Okland
  10. Art bioskop Puskin, Budimpešta

Da biste videli celu listu od 50 bioskopa i saznali više o njima, posetite veb stranicu Time Out-a.

Naše posete Tuščinskom

Ovo je bio jedan od prvih bioskopa koje smo posetili u Amsterdamu. Naše prve godine života u Holandiji, 2018, suprug i ja smo u njegovoj velikoj, najpoznatijoj i najlepšoj sali gledali najnoviji film iz sage o “Ratovima zvezda”.

Kasnije smo ćerka i ja sa prijateljima gledale i najnoviji deo crtanog filma “Priče o igračkama” u jednoj od manjih sala. Ali i ta sala je bila predivna. Jarkih boja, posebnih materijala i atmosfere.

Sama zgrada nas je fascinirala. Mene je podsećala na Gaudijeve kreacije iz Barselone. Spoj nespojivog, na ivici kiča, a opet neverovatno lepo. Nalazi se u užem centru grada, nadomak Pijace cveća i Rembrandtovog trga. Tako da ju je vrlo lako videti i posetiti i kada ste u Amsterdamu, makar to bilo i samo na jedan dan.

Radoznali turista i prolaznik, može slobodno ući u veliki hol i uživati u detaljima građevine iznutra. Često svoje goste vodim tamo, da osete makar delić ove filmske čarolije. Ko ostaje u Amsterdamu više dana, može da pogleda i neki film u ovom impozantnom prostoru i doživi Amsterdam na jedan malo drugačiji način.

Dostupne su i turističke, audio i vođene ture. Tokom posete možete čuti kako je Abraham Tuščinski izgradio ovu građevinu 1921. godine i šta se sve dešavalo s njom nakon toga. Audio tura je dostupna svakodnevno i na engleskom jeziku, traje 45 minuta i predstavlja poseban način upoznavanja holandske prestonice. Vođene ture se organizuju po potrebi i ukolikoima interesovanja posetilaca. Više detalja možete naći na njihovom sajtu.

Bioskop kao nijedan do tada

Pozorište Tuščinski, zvanično Pathe Tuschinski, osnovano je tokom dvadesetih godina prošlog veka. Uvršteno je na spisak holandskih nacionalnih spomenika Rijks. Ove godine puni sto godina.

U glavnoj sali se održavaju mnoge premijere holandskih, američkih i evropskih filmova.

Zgradu je naručio biznismen Abraham Icek Tuschinski po ceni od oko 4 miliona guldena. Ovaj poljski krojač je planirao put za Sjedinjene Američke Države, ali je na kraju ostao u Roterdamu, gde je izgradio još nekoliko bioskopa. Nažalost, nijedan od tih bioskopa nije sačuvan do današnjeg dana, srušeni su tokom bombardovanja Roterdama u Drugom svetskom ratu.

1916. godine planirao je gradnju nečeg posebnog u Amsterdamu sa svoja dva rođaka. Izgradnju ovog filmskog teatra je izveo arhitekta Hijman Louis de Jong, a započela je 1919. godine. Zgrada je bila gotova posle samo 2 godine.

“Amsterdam ima mnogo pozorišta, ali ako bih ja izgradio jedno, ono bi moralo da nadmaši sva ostala. Moralo bi biti veliko kao hram i lepo kao palata, i da nema pandan u Evropi, ono bi čak i razmažene Amsterdamce ispunjavao divljenjem.”

Abraham Tuščinski

Po završetku građevinskih radova, postavljene su pozorišne orgulje marke Vurlitzer-Strunk. Pozorište Tuščinski prvi put je otvorilo svoja vrata 28. oktobra 1921. Sledećeg dana holandski list Het Vaderland napisao je:

“S velikim zadovoljstvom izjavljujemo da su premašena najluđa očekivanja i da je gospodin Tuščinski našoj zemlji poklonio pozorište kome nema premca.”

Građevina je od prvog dana plenila svojom originalnošću. Težnja da se bude neponovljiv i nimalo sličan konkurenciji, nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Ove odlike se najbolje vide na konstantnim promenama enterijera zgrade. Bioskop nije bio potpuno završen za života svog tvorca.

Moja mama pozira ispred bioskopa Tuščinski

Kada se prvi put otvorilo, pozorište je sadržalo elektrotehničke karakteristike koje su tada smatrali revolucionarnim. Njegov jedinstveni sistem grejanja i ventilacije održavao je temperaturu ravnomernom u celoj zgradi. 

Imao je kapacitet od 1620 mesta, što ga je činilo najvećim bioskopom u Holandiji.

Istorijat teatra Tuschinski

Tokom nemačke okupacije Holandije tokom Drugog svetskog rata, pozorište Tušinski je palo u nemačke ruke i nacisti su mu dali nejevrejsko ime „Tivoli“.

U julu 1941. godine izbio je požar u Tivoliju, pri čemu su izgubljeni freske koje je slikao Pieter den Besten. 

Po završetku rata 1945. godine, prvobitno ime je vraćeno.

Abraham Tušinski je ubijen u Aušvicu 1942. godine. 

23. septembra 1977, holandska kraljevska porodica, između ostalih tadašnja kraljica Juliana, princ Bernhard i princeza Beatriks, prisustvovali su premijeri holandskog filma “Vojnik u narandžastom”. Tada je izgrađeno kraljevsko predsoblje u bioskopu, da bi primilo ove važne zvanice. 

1967. godine pozorište Tušinski je zbog svoje prepoznatljive arhitekture proglašeno nacionalnim spomenikom-Rijksmonument. 

8. jula 1987. godine, u ovom bioskopu je održana holandska premijera filma “The Living Daylights”  filma o Jamesu Bondu, kome su prisustvovali Timothy Dalton i Jeroen Krabbe.

Od 1998. do 2002. godine, pozorište je obnovljeno u svom izvornom stilu. Prošireno je novim, modernijim krilom koje se hodnikom povezuje sa originalnom zgradom. Novo krilo je dodalo tri nove sale Tuščinskom. 

Arhitektura bioskopa Tuschinski

Uz zapadnu fasadu se nalaze dve kule. Bioskop kombinuje nekoliko arhitektonskih stilova: Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil i Amsterdamsku školu. 

Zgrada sadrži azijske uticaje, dok je predvorje dizajnirano na način da gledaocima pozorišta pruži osećaj da ulaze u iluziju.  Glavna sala od svog otvaranja služi i kao bioskop i kao prostor za performanse koji se izvode uživo. Pored filmskog platna, sadrži i binu i orgulje.

Bioskop ima ukupno 1431 sedište. Najveća sala od njig šest  je Soba broj 1 i ona ima 735 mesta. Bioskop je klimatizovan. 

Priča o salama broj 2 i 3

U petak, 18. jula 1941. godine, u pozorištu je izbio požar. Dve sale su u potpunosti izgorele i izgubljene su sve originalne slike umetnika Pietera den Bestena. Nakon razaranja tokom Drugog svetskog rata, radilo se naporno na vraćanju teatra Tuščinskog njegovom originalnom stilu i izgledu.

Za umetnička dela u sobama 2 i 3 pobrinula se umetnica Liesbeth Stinissen. Rekonstruisala je originalnu sobu „La Gaite“ u sobi 2. Na osnovu samo nekoliko starih crno-belih fotografija, obnovila je zidne slike u sobi 2 u stilu Pieter den Besten-a.

Liesbeth je napravila potpuno novi dizajn sobe 3. Kao polazište izabrana je rajska ptica. Koliko god su stilovi svih slikara u Tuščinskom različiti, zajedničko im je jedno: svi imaju rajsku pticu u svom ukrasnom radu. Sve ptice su različite i predstavljaju bogatstvo i raznolikost umetnika koji su stvorili originalne ukrase u Tuščinskom.

U renoviranoj sobi 3 izložena je kolekcija ovih ptica. Arhitekta Kees Doornenbal, specijalizovan za obnavljanje spomenika, realizovao je rekonstrukciju pozorišta.

Bar Abraham

U časti idejnog tvorca i graditelja bioskopa, najnoviji dodatak građevine-bar, nazvan je po njemu Abraham.

U ovom baru možete popiti koktel i pića sa posebnim šmekom. Kokteli su inspirisani filmovima, a uglavnom se pripremaju od holandskih sastojaka. Bar Abraham služi i dobra vina, a imaju i raznolik meni sa malim obrocima. Ovde možete popiti i italijanske kafe i probati različita peciva.

Posetite Bar Abraham u kombinaciji sa filmom u prelepoj građevini Pathe Tuschinski ili samo navratite na užinu i piće.

Ovo je definitivno najlepši i najzanimljiviji bioskop koji sam do sada posetila. Osećam se porivilegovanom i počastvovanom što živim u jednoj svetskoj metropoli koja se može pohvaliti ovakvim biserom. Proverite i vi da li je stvarno najlepši na svetu.

You may also like

2 comments

Valentina Vucicic March 14, 2021 - 00:16

Stvarno tako i izgleda, veličanstven! Nadam se da ga posjetim možda već ove godine kad se vratim u Amsterdam! 🙂

Reply
olivera March 14, 2021 - 00:51

Neverovatan je. Odiše nekom posebnom atmosferom. Obavezno se javi kad budeš dolazila 🙂 Da se prošetamo zajedno i popijemo neku kaficu kao “nesuđene” komšinice.

Reply

Leave a Comment