Home Knjigom na vetrenjačeKnjige o roditeljstvu Četiri preporuke šta da čitate o trudnoći i porođaju

Četiri preporuke šta da čitate o trudnoći i porođaju

by olivera

Moj izbor literature za trudnice veoma se razlikovao u prvoj i drugoj trudnoći. Što je potpuno razumljivo s obzirom na to koliko sam predznanja i prethodnog iskustva imala, koliko sam bila stara i koliko sam se osećala sigurnom i spremnom za trudnoću i porođaj. 

Izbor literature u prvoj trudnoći

Knjige koje su mi bile osnova u prvoj trudnoći, bile su klasici poput “Šta da očekujete dok čekate bebu” napisala grupa autora, “Mali Larousse – Trudnoća” grupe autora, “Radost trudnoće” Tori Krop. I neke specifičnije poput “Bebologije” Linde Gedes i sl.

Zajedničko svim ovim knjigama jeste da su one klasični vodiči kroz trudnoću koji su sjajni u opisivanju svih razvojnih faza trudnoće i ploda. Prate trudnoću mesec po mesec i fokusirani su na fizologiju. Nude odgovore na pitanja o tegobama u trudnoći i o odvijanju samog porođaja. Pružaju praktične informacije o medicinskom praćenju trudnoće, potrebama u ishrani, merama predostrožnosti koje treba preduzeti u svakodnevnom životu. Ističu mnogobrojna iskustva budućih roditelja prenoseći njihove radosti, brige, promene u međusobnim odnosima, prvim kontaktima s bebom i sl. Autori su ginekolozi, akušeri, medicinske sestre, pedijatri i sl.

Ove knjige čine savršen temelj za znanja o trudnoći i o svom i bebinom telu. Daju odgovore na pitanja koje nisam ni znala da imam ili koja sam propustila da postavim svom ginekologu. Meni su pružale sigurnost, davale mi stabilnost i umanjivale mi anksioznost, jer se veliko nepoznato smanjivalo iščitavanjem svake stranice, postajući poznatije i pristupačnije. Neizmerno sam im zahvalna na tome i toplo ih preporučujem svim prvorotkama koje vole da znaju više. Naravno, ne morate biti studiozni kao ja, sasvim je dovoljno izabrati jednu od ovih knjiga i informisati se.

 Svi ovi naslovi dostupni su u prevodu na srpski jezik i mogu se naći u knjižarama.

Izbor literature u drugoj trudnoći

U drugoj trudnoći čitala sam sasvim drugačiju literaturu. U pitanju su knjige i autori za koje do tada nikada nisam čula. Svim knjigama su zajednički holistički pristup, propagiranje što prirodnijeg porođaja, osvešćavanje emocionalnog, psihološkog i spiritualnog stanja majke i ukratko ideja da ako je mama dobro i beba će biti dobro. Preporučivale su mi ih drugarice trudnice, koje su takođe žene sa naših prostora koje žive u Holandiji i različiti edukatori iz oblasti prenatalnog razvoja. Autorke su babice i dule.

Detaljno sam pisala o ove četiri knjige koje su mi bile više nego inspirativne i motivišuće.

Ina May Gaskin Guide to Childbirth

U drugom tromesečju sam završila sa čitanjem svoje prve trudničke knjige u drugoj trudnoći. U pitanju je knjiga autorke Ine May Gaskin Guide to Childbirth. Veoma interesantna činjenica bila mi je ta da su mi knjigu preporučile dve različite drugarice, kojima je zajedničko da su iz Srbije, prvorotke i da su se porađale u Holandiji u poslednje dve godine. I nju i “The Hypnobirthing Book”. Ni za jednu od ove dve knjige nikada ranije nisam čula, a smatrala sam sebe svestranom, načitanom trudnicom tokom prve trudnoće. Tako da sam se posebno radovala nekom novom štivu i pristupu.

Knjiga je dostupna i u prevodu na srpski jezik pod nazivom ”Vodič za prirodni porođaj”.

Ina May Gaskin Guide to Childbirth

Knjiga me je potpuno oduševila. Napisala ju je Ina May, američka babica sa višedecenijskim iskustvom. Prvi deo knjige se sastoji iz svedočanstava desetina žena koje su se porađale prirodno, u kućnim uslovima, u praksi babica koja se zove Farma. Svaka je iznela svoje iskustvo koje je propraćeno i sećanjem babice na taj porođaj i fantastičnim necenzurisanim fotografijama. 

Drugi deo knjige govori o razlici između porođaja koji izvode babice i lekari opšte prakse kod kuće ili u posebnim praksama i porođaja u bolnici. O prednostima i manama oba pristupa, načinima tretiranja porodilje i bebe i procentima uspešnosti oba pristupa. Takođe, govori i o istorijatu babičke prakse, navodeći primere kolektivnog iskustva žena koje su porađale trudnice od 17. veka, pa na dalje. Taj deo mi je bio posebno fascinanantan. Posebno statistika jedne holandske babice iz 17. veka koja je porodila gotovo 3000 žena.

“It is important to keep in mind that our bodies must work pretty well, or their wouldn’t be so many humans on the planet.”

Ina may gaskin

Ovo je jedna knjiga koja slavi žensko telo, žensku prirodu i energiju. Koja podstiče da se vratimo onome što intuitivno znamo, da oslušnemo svoje telo, da mu verujemo i da koristimo sve resurse koji su nam na dohvat ruke. Od disanja, prvenstveno, preko prirodnog stimulisanja oksitocina, opuštanjem grlića materice-pevanjem, opuštanjem grla, nadražavanjem bradavica, ljubljenjem sa svojim partnerom, masažom, konzumiranjem jela i pića tokom porođaja, kretanjem, zauzimanjem različitih poza… 

Knjiga koja pokazuje neka drugačija iskustva, da porođaj može biti gotovo bezbolan, nekada čak i orgazmičan, da se neke žene porađaju maltene i u snu… Da bol postoji, ali da nije dominantna. Da često mudrost predaka i podržavajućeg kruga žena, može biti od ogromne važnosti. Da je mnogo toga do nas. Da je porodilja akter i subjekat svog porođaja, aktivni učesnik, a ne neko kome se i nad kime to dešava. Nešto potpuno drugačije od slika koje nam šalje popularna kultura kroz filmske dramatične predstave porođaja i humorističnih poplava od pucanja vodenjaka. 

“When avoidance of pain becomes the major emphasis of childbirth care, the paradoxical effect is that more women have to deal with pain after their babies are born.”

ina may gaskin

Holandija se u knjizi ističe kao svetli primer, jedinstvenog načina sistemskog podržavanja porođaja kod kuće. I potpuno mi je jasno što je knjiga ovde popularna i preporučivana. 

Preporučila bih je svakoj ženi koja planira trudnoću. Bez obzira na to koji su njeni izbori. Da sazna i ovu stranu medalje. Da stekne što širu sliku o svemu i da na kraju odluči šta je ono što ona preferira i sa čime se oseća najmanje uplašeno, najsigurnije i najkomfornije. 

“There is no other organ quite like the uterus. If men had such an organ, they would brag about it. So should we.”

ina may gaskin

Marie F. Mongan HypnoBirthing 

Ovo je još jedna od dve knjige koje su mi preporučene na temu prirodnog porođaja u Holandiji.  Sjajan, jednostavan i pitko napisan vodič HypnoBirthing” autorke i začetnice ovog metoda Marie F. Mongan. Glavna premisa knjige je da porođaj ne mora biti bolan!

 Autorka nas vodi kroz knjigu, objašnjavajući i dokazujući, dajući mnoštvo medicinskih primera i informacija o tome, da nisu naša tela, već naša kultura ono što je porođaj učinilo trenutkom muke i bola i da ćemo se, kada se oslobodimo straha od porođaja, straha koji naše telo drži zategnutim i zatvorenim, osloboditi i bola.

HypnoBirthing knjiga, odnosno vodič kroz ovaj metod, može da prati vežbe i praktične časove koje sprovode eksperti iz ove oblasti. Ja sam se odlučila da pročitam samo knjigu i praktikujem par vežbica iz nje, jer su mi mnoge tehnike već bile poznate od ranije iz meditacije i prethodnih psihofizičkih priprema za porođaj koje sam pohađala. Smatram da su knjiga i metod odlični za nekoga ko se do sada nije bavio ovim tehnikama i ko se po prvi put porađa.

Marie F. Mongan HypnoBirthing 

Ove tehnike opuštaju um, kako bi dozvolile telu da radi onako kako je i dizajnirano. Neke od tehnika i alata koji se preporučuju u knjizi su: pozitivno razmišljanje, opuštanje, vizualizacija, samohipnoza, različite tehnike disanja i posebna fizička priprema. Praktikujući sve ovo, osvešćavajući svoje strahove, očekivanja, iskustva ženskih članova svoje i suprugove porodice prilikom porođaja, žena postaje sve sigurnija u sebe, stiče poverenje u svoj sud i svoje telo, očekujući dobar ishod.  Jer žena zaslužuje prirodan i ispunjavajući porođaj. 

Većina ovih tehnika ne mora se primenjivati samo prilikom porođaja, već i kasnije tokom roditeljstva, posebno u izazovnim situacijama, kao i prilikom pojavljivanja bilo kakvog straha. Pripremi porođaja se pristupa holistički: psihički, emocionalno, fizički i spiritualno. 

“Just as a woman’s heart knows how and when to pump her lungs to inhale, her hand to pull back from fire, so she knows when and how to give birth”

Virginia D’Orio

Posebno zanimljiv odeljak bio mi je onaj o imenovanju termina koji se odnose na trudnoću i sam porođaj. Skretanje pažnje na jezik i reči koje koristimo, koje u nama automatski podižu nesvesne asocijacije na bol, rad, muku, stiskanje, brigu-tako engleska reč za porođaj “labor” (rad), kontrakcija (skupljanje, stezanje) i mnoge druge.

Interesantno mi je i vrlo prijemčljivo i preimenovanje porađajnog plana u porođajne preferencije, implicirajući pri tome da je sve podložno promeni. I da ako nešto nazovemo plan, mnogo se teže nosimo sa promenom, neispunjenjem planiranih stavki i generalno smo manje fleksibilni i više isfrustrirani ukoliko nešto krene po zlu. Dok koristeći reč preferencije, ističemo da bismo te stvari želeli, ali da nije neminovno da se i one dogode. Ne bi bio smak sveta da dođe do nepredviđenih okolnosti. 

Podrška partnera je veoma važna i krucijalni je deo ovog metoda. Podrazumeva da partner sve vreme bude sa trudnicom i na vežbama i tokom samog porođaja i da bude upućen u svaki detalj.

Zanimljivost:

Za veću popularizaciju ove metode zaslužne su članice engleske kraljevske porodice Megan Markl i Kejt Midlton. Ali i poznate ličnosti Džesika Alba i Anđelina Džoli.

Susan McCutcheon Natural Childbirth the Bradley Way

Još jedna sjajna knjiga o metodi koja podržava prirodni porođaj i koja donosi mnoštvo saveta, informacija i tehnika povodom nošenja s bolom, tokom porođaja i samim porođajem. Autorka je bila učenica osnivača ove metode, odatle naziv Natural Childbirth the Bradley Way.

Velika preporuka za sjajno poglavlje o kontraverzama povodom porođaja i svim tehnikama koje se rutinski sprovode nad porodiljama. 

“Everyone believes in informed consent until a woman does not consent.”

Susan McCutcheon

Meni je posebno bio interesantan deo koji govori da smo sve mi, trudnice, različlite i da na odredište stižemo različitim načinima. Kao kad bismo na planinu dolazili različitim prevoznim sredstvima pešice, biciklom ili automobilom. Tada sam se po prvi put susrela sa pojmom “speedster”.

U pitanju su žene, koje gotovo u potpunosti preskaču prvu fazu porođaja (diletaciju do 5,6 cm) i vrlo slabo ili gotovo nikako ne osećaju kontrakcije u ovom periodu i često i ne shvataju da su u porođaju. Kontrakcije kreću kasnije i odmah su veoma jake i učestale. Porođaji su najčešće kraći, rapidniji i silovitiji. Žene se porode za nekih 7 do 8 sati. 

Susan McCutcheon Natural Childbirth the Bradley Way

Sve ove osobine su se u potpunosti odnosile na moj prvi porođaj. Kontrakcije sam prvi put registrovala oko 12 sati, da bi brzo postale jače i na što kraćem vremenskom razmaku. Kada sam oko 17 časova otišla u Dom zdravlja, dežurni ginekolog mi je rekao da se uveliko porađam i da je beba već u porođajnom kanalu. Da bih bila otvorena 7 cm kada su me primili u porodilište Narodni front u 19 časova. Ćerka se rodila u 19 i 30. Ovo je prva knjiga u kojoj sam dobila “definiciju” i “pojam” sa kojim sam se u potpunosti poistovetila. I shvatila da nisam sama, da ima mnogo žena sa sličnim iskustvima. I odmah mi je bilo lakše. 

Iskustvo drugog porođaja mi je samo potvrdilo ovu tezu. Vodenjak mi je pukao dok sam spavala u 2 ujutru, faza napona je trajala manje od 5 minuta i sin se rodio u 5 i 10 ujutru. Tako da je ceo porođaj trajao malo više od 3 sata.

“Being a critical thinker starts with resisting the urge to be a pleaser.”

Margaret Heffernan

 Lori Bregman The Mindful Mom-To-Be: A Modern Doula’s Guide to Building a Healthy Foundation from Pregnancy Through Birth

I poslednja trudnička knjiga koju od srca preporučujem. Završila sam sa čitanjem dva meseca nakon porođaja. Interesantno je da je ona posebno povezana sa mojim porođajem. Nekoliko sati pred sinovljevo rođenje, ušuškana u toplo ćebence, posle dana par sata provedenih na snegu, čitala sam njene stranice i šalila se sa mužem povodom stepena minfulnesa koji procenjujemo da imam u ovoj trudnoći. Nisam ni slutila da je neću završiti pre nego se porodim. 

Lori Bregman The Mindful Mom-To-Be: A Modern Doula’s Guide to Building a Healthy Foundation from Pregnancy Through Birth

“Worry is misuse of your imagination.”

nepoznati autor

Smešno mi je bilo, da me je posle par dana jedna čitateljka pitala za utiske o knjizi, jer je videla stori na kome sam objavila da je čitam. Naime, htela je knjigu pokloniti svojoj prijateljici koja je trudna. Rekla sam joj da je sjajna, ali da ima nuspojavu, da čitateljka postane toliko svesna trudnica, da se instant posle čitanja porodi 🙂

Šalu na stranu, knjiga je pun pogodak. Napisala ju je jedna svestrana dula i to na veoma pitak način. Pristup joj je potpuno holistrički i sveobuhvatan. Svako poglavlje prati po jedan mesec trudnoće. I u njemu vas čeka mozaik od  praktičnih saveta, recepata za obroke, smutije, sokove, predlozi vežbi i aktivnosti, razliite meditacije, vizualizacije, vežbe disanja, preko osveštavanja želja i potreba svake žene pojedinačno, podrške, informisanja do dubokog rada na sebi kroz kombinaciju najrazličitijih učenja od čakri, unutrašnjeg deteta, porodičnih konstelacija, predačkog nasleđa do onoga što je ovde i sada. 

“You can’t reach for anything new if your hands are full of yesterday’s junk”

nepoznati autor

Jedan širok dijapazon znanja i veština, kombinovan sa inspirativnim citatima poznatih ličnosti. Ovo je knjiga koju bi volela da sam pročitala u prvoj trudnoći. Sada mi je većina stvari iz nje bila poznata s nekih drugih strana i izvora, ali sam neizmerno uživala u njenoj kompoziciji. Mislim da je dragocenija od klasika “Šta da očekujete dok čekate bebu” koji se fokusira na fiziologiju i razvoj fetusa. Ovde je fokus na mami. Na maminom unutrašnjem stanju, spiritualnosti, emocijama i namerama. Zaključak je da ako je mama dobro, beba će definitivno biti dobro.

Moja porodica

“Let’s raise children who won’t have to recover from their childhoods.”

Pam Leo

You may also like

2 comments

Olja February 10, 2022 - 02:00

Citam trenutno ”Vodič za prirodni porođaj” i zelim tako da se porodim, a pitanje da li je to uopšte moguće u Srbiji… cula sam razne horor price za Betaniju (ja sam u Novom Sadu) i sad iskreno ne znam sta cu za koji mesec… ako imate savet pišite…

Reply
olivera May 23, 2022 - 18:26

Mnogo mi je žao što nisam ranije pročitala vaš komentar. Bilo je nekih tehničkih problema na sajtu. Verujem da je do sada već i bebica stigla. Nadam se da ste uspeli da imate dobar i netraumatičan porođaj. Šaljem vam veliki pozdrav iz Amsterdama.

Reply

Leave a Comment